Nieuw middel weert ritnaalden in aardappelen en mais

Landbouwconcern Syngenta brengt met Karate 0.4% GR een nieuw middel voor de bestrijding van ritnaalden in aardappelen en mais op de markt. Het granulaat is onlangs toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Nieuw+middel+weert+ritnaalden+in+aardappelen+en+mais
© Syngenta

In de aardappelteelt bestaan er diverse opties om ritnaalden te bestrijden. Granulaten geven de eerste bestrijding in het voorjaar als de ritnaalden kort na het poten naar boven komen. Voor aardappelen gaat volgens Syngenta de voorkeur uit naar het gebruik van Nemathorin, omdat dit middel de beste lengtewerking heeft, aaltjes bestrijdt en beschikt over een nevenwerking tegen luizen.

Karate 0.4% GR heeft enkel een werking tegen ritnaalden. Het voordeel is dat hierbij geen rekening hoeft te worden gehouden met een termijn van minimaal 120 dagen tussen poten en loofdoding. Voor Nemathorin wordt namelijk vanwege kans op residuen geadviseerd minimaal 120 dagen aan te houden tussen poten en loofdoding. In vroege aardappelen of pootgoed waar de bovenmaat voor consumptie wordt gebruikt, is deze termijn niet altijd mogelijk.


Zware besmetting

Voor de maisteelt is Karate 0.4% GR vooral geschikt in gevallen waar een zware besmetting van ritnaalden aanwezig is en een zaadbehandeling niet altijd toereikend is. Daar komt bij dat het middel geen fosfaatmeststof bevat. Ondanks dat kunstmest zorgt voor een vlottere weggroei van het gewas, kon het enige beschikbare granulaat Force Evo vanwege fosfaat niet worden ingezet op maispercelen waar derogatie een rol speelt, meldt Syngenta.


Karate 0.4% GR bevat de werkzame stof lambda-cyhalothrin en wordt ingezet in een dosering van 15 kilo per hectare als toepassing in de rij bij het maiszaaien of het poten van aardappelen. Het middel mag per teeltcyclus één keer worden ingezet. Toepassing in grondwaterbeschermingsgebieden is niet toegestaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer