Marcel Klein Rot: 'Gladvingergras blijft dé grote uitdaging'

'Gladvingergras blijft voorlopig leidend bij de onkruidbestrijding in mais. Maar haagwinde, ooievaarsbek en ook aardappelopslag rukken elk jaar weer wat op. Daar moeten we dus steeds scherper op zijn.' Dat zegt loonwerker Marcel Klein Rot uit het Overijsselse Buurse. Jaarlijks spuit hij zo'n 900 hectare mais. Samen met maisspecialist Sander Uwland van Bayer blikt hij terug op maisseizoen 2022 en ook alvast vooruit op seizoen 2023.

Marcel+Klein+Rot%3A+%27Gladvingergras+blijft+d%C3%A9+grote+uitdaging%27
Bayer Crop Science
© Bayer

Klein Rot is een ervaren man als het op de onkruidbestrijding in mais aankomt. 'Ik doe dit werk al veertig jaar, dus de meeste percelen hier in de omgeving ken ik wel', zegt hij tijdens een gesprek aan de keukentafel. De loonwerker spuit jaarlijks zo'n 900 hectare mais, wat omgerekend neerkomt op ongeveer vierhonderd verschillende percelen in Twente en de Achterhoek.

De meeste percelen spuit de ondernemer zelf met een relatief nieuwe getrokken Horsch LT 4 met gps. Maar zijn zoon Stef springt graag bij met een wat oudere CHD-veldspuit. 'Hij doet dan de bekende, rechte stukken. Ik de wat lastigere percelen', geeft hij de rolverdeling weer.

Het kennen van de perceelsgeschiedenis en daarmee ook de onkruidbezetting is volgens Klein Rot cruciaal voor een gerichte onkruidbestrijding en middelenkeuze. 'De meeste percelen in dit gebied heb ik wel in beeld. Als er nieuwe bij komen, zoals dit jaar de 150 hectare die ik van een stoppende collega-loonwerker erbij heb gekregen, dan ga ik vooraf altijd even kijken hoe die percelen erbij liggen en wat voor onkruiden je kunt verwachten.'

Hoewel het feitelijk niet eens zo groot wordt, kan het een enorm dichte mat vormen en trekt het veel vocht en voeding weg bij de mais

Marcel Klein Rot, loonwerker in Buurse

Onkruidbestrijding goed verlopen

Afgelopen jaar is de onkruidbestrijding goed verlopen, blikt de loonspuiter terug. 'We zijn mooi op tijd begonnen, waardoor we ons nergens hebben hoeven haasten. Gelukkig kwamen er na een droge start op tijd een paar buien, waardoor de middelen goed hebben gewerkt.'

Ook Uwland zegt aan dat er maar weinig 'ongelukken' zijn gebeurd in de mais, al waren er volgens hem wel flink wat nakiemers – vooral melde – die bij de oogst goed zichtbaar waren.

Gevraagd naar de grootste uitdaging bij de onkruidbestrijding schuiven beide mannen 'uiteraard' gladvingergras naar voren. 'Gladvingergras is hier op vrijwel elk perceel vertegenwoordigd. Hoewel het feitelijk niet eens zo groot wordt, kan het een enorm dichte mat vormen en trekt het veel vocht en voeding weg bij de mais. Veel telers hebben dat niet goed in de gaten', zegt Klein Rot.

Vooral op percelen met veel gladvingergras probeert de loonwerker telers daarom te bewegen om voor een (extra) vooropkomstbestrijding met Frontier te kiezen. 'Dat kost een paar tientjes per hectare meer, maar je hebt er veel profijt van. Je krijgt er een schoner perceel voor terug en in veel gevallen ook een hogere opbrengst, al is dat laatste lastig te bewijzen.'

Volgens Uwland zou het een hoop helpen als maistelers op het eind van het seizoen niet alleen 'omhoog' naar de kolven zouden kijken, maar ook eens 'naar beneden' naar de onkruidbezetting. 'Wat staat er dan aan onkruid? Welke soorten? En hoe massaal zijn die? Noteer dat eens en bespreek het met de loonwerker die het jaar erop komt spuiten. Dat is hoe dan ook zinvol.'

Ook Klein Rot merkt dat telers tijdens de oogst wel zien dat er veel 'dode draden' van gladvingergras tussen de rijen liggen. Maar het besef dat deze een week of zes daarvoor een dikke groene massa waren en voor volgend jaar alweer zaad hebben gevormd, is er lang niet altijd.

Volgens Uwland is dat meteen ook het sluipende gevaar van dit onkruid. 'Telers denken vaak: onder volgroeide mais kan amper gras groeien, dus ook geen gladvingergras. Maar dat doet het dus wel. Zo'n uitgezaaide mat kan zoveel vocht en voeding wegtrekken dat het zomaar een halve meter mais scheelt.'


Mix voor nazaai en onderzaai

Voor wat betreft de middelenkeuze laat Klein Rot zich adviseren door drie verschillende toeleveranciers. 'Hun basisadvies is vaak hetzelfde, maar op details – en dan gaat het vaak om toevoegingen – verschillen ze meestal wel iets', is zijn ervaring.

Afgelopen seizoen maakte de loonspuiter één standaardmix voor onderzaai op circa 40 procent van de percelen en één standaardmix voor nazaai van een vanggewas op circa 60 procent van de percelen met daarbij als optie een extra vooropkomstbespuiting met Wing P meteen na het zaaien.

Voor onderzaai is afgelopen jaar gekozen voor een brede mix met 0,15 liter per hectare Capreno, 0,5 liter per hectare Calaris, 1,25 liter per hectare Laudis, 0,25 liter per hectare Milagro en 1 liter per hectare Robbester. 'Daarmee konden we de percelen prima schoon krijgen, ook als er wat meer gladvingergras stond', stelt Klein Rot.

Op de vraag van Uwland waarom Frontier uit de mix is gelaten antwoordt de loonwerker dat het risico van schade aan het vanggewas hem te groot is. Uwland benadrukt dat toevoeging van een bodemherbicide veel gladvingergras kan opruimen en dat – onder normale omstandigheden – de risico's van ernstige schade aan het vanggewas klein zijn. 'Mijn advies zou daarom zijn: ruim vooral gladvingergras zo goed mogelijk op en kies zo nodig voor vroege maisrassen en nazaai van een vanggewas om vuile percelen schoon te krijgen.'

Als spuitmix bij nazaai van een vanggewas is afgelopen jaar gekozen voor 0,2 liter per hectare Capreno, 0,5 liter per hectare Calaris, 0,3 liter per hectare Milagrom 0,4 liter per hectare Frontier en 1 liter per hectare Robbester. 'Ook daar waren we tevreden over. Alle voorkomende onkruiden hebben we daarmee uitstekend opgeruimd', zegt Klein Rot.

Uwland merkt hierbij op dat Calaris sinds vorig jaar nog maar één keer per drie jaar gebruikt mag worden en dan ook nog eens in een lagere dosering – maximaal 50 procent – dan voorheen. Met zo'n etiket wordt het volgens hem wel lastig om er nog profijt van te hebben. 'Vooral de snelle werking tegen melde, maar zeker ook de grote plus op ooievaarsbek en gladvingergras zal absoluut worden gemist. Dat zullen we komend seizoen dus zoveel mogelijk op moeten vangen met aangepaste doseringen of andere middelen', stelt hij.


Laudis als alternatief

Als optie daarvoor schuift de maisspecialist de combinatie Laudis (1,75 liter per hectare), Monsoon Active (0,75 liter per hectare) en Frontier (0,4 liter per hectare) naar voren. Daarbij zorgt een verhoogde dosering Laudis voor een brede werking op onkruiden en vangt het daarmee ook het wegvallen van Calaris op. Monsoon Active biedt vooral extra power op grassen en wortelonkruid en Frontier zorgt voor de nodige bodemwerking. 'Onze ervaring is dat deze mix uitstekend werkt op maispercelen. Maar goed, dat hoor je natuurlijk wel van een Bayerman', lacht hij.


'Liefst combinaties met Capreno'

Klein Rot heeft nog geen middelenkeuze gemaakt voor komend seizoen, al geeft hij omwille van eenvoud en het voorkomen van administratieve fouten aan dat hij geen Calaris meer gaat gebruiken. Verder neigt hij naar combinaties met Capreno met een iets verhoogde dosering, omdat deze het afgelopen jaar ook prima hebben gewerkt. Volgens Uwland kan dat ook met dezelfde mix als afgelopen jaar, maar dan zonder Calaris, zeker wanneer de ervaringen met dit middel goed zijn.

De loonwerker neemt alle overwegingen tijdens het gesprek graag mee naar de aanstaande gesprekken met zijn adviseurs, maar vaart tegelijkertijd ook graag zijn eigen koers. 'Na veertig jaar mais spuiten weet ik wel aardig welke middelen erop moeten voor een goed resultaat', besluit hij.

Calaris en Milagro zijn geregistreerde handelsmerken van Syngenta.
Frontier en Wing P zijn geregistreerde handelsmerken van BASF.


Meer interessante akkerbouwinterviews van Bayer Crop Science vindt op Bayer Crop Science - NL - Koeriers | Bayer Crop Science SA-NV

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Bayer Crop Science.

Bayer Crop Science

Bayer is wereldwijd marktleider in gewasbeschermingsmiddelen en zaden. Door biologie, chemie en digitale tools slim te combineren versnellen we innovatie in de...

Lees verder »

Meer van Bayer Crop Science

Lees ook

Meer artikelen van Bayer Crop Science »

Artikelen over Bayer Crop Science