Vragen, onduidelijkheid en ergernis na mededeling kabinet over stikstofaanpak

De persconferentie van premier Mark Rutte en zijn vice-premiers Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie) over de mogelijke toekomstige aanpassingen aan de stikstofaanpak heeft misschien wel meer vragen dan antwoorden opgeroepen.

Vragen%2C+onduidelijkheid+en+ergernis+na+mededeling+kabinet+over+stikstofaanpak
© Dirk Hol

Zo rept boerenactiegroep Agractie over 'totale chaos' over wat het kabinet vrijdagavond naar buiten bracht. 'Enerzijds de pauzeknop, anderzijds versnellen. De pauzeknop lijkt ons meer dan logisch om in de provincies te komen tot beleid met draagvlak op het platteland en onder boeren. Zonder dwang en beperkingen op landbouwgrond.'


Agractie wil dat het kabinet versnelt met het legaliseren van PAS-melders en 'het regelen van houdbare vergunningen'. Daarnaast vindt de belangenorganisatie dat er van een versnelling van stikstofreductie 'op dit moment beslist geen sprake' kan zijn. 'Eerst is ruimte nodig binnen de doelen van de coalitie om te komen tot realistisch uitvoerbaar beleid.'


Ruggengraat van een tuinslang

Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB zegt dat het kabinetsbesluit weer een paar maanden uitstel betekent. Dat vindt hij onverteerbaar, omdat het dossier eerder al stillag toen Johan Remkes als bemiddelaar aan de slag ging.

'Deze premier laat volstrekte incompetentie zien, hij kan alleen maar uitstellen', zegt Vollenbroek over Mark Rutte. Volgens hem heeft de minister-president 'de ruggengraat van een tuinslang'. Vollenbroek kwalificeert de beslissing van het kabinet als 'gekleuter' en 'amateurisme' en hij vindt het 'geen niveau van politiek, geen besturen van een land'.

Vollenbroek denkt dat bij de stikstofaanpak het initiatief leggen bij provincies averechts zal werken, omdat men daar vaker op de hand van de boeren is. 'Zo haal je Nederland niet van het slot af.' Juridisch gezien valt er niets te doen aan dit besluit van het kabinet, zegt Vollenbroek. 'De rechter mengt zich niet in politieke besluiten.' Op de richting van MOB, die in het stikstofdossier meerdere juridische overwinningen boekte, heeft het besluit geen invloed. 'We zetten onze eigen koers gewoon door.'


Hallucinant

Jesse Klaver (GroenLinks) noemt de persconferentie 'hallucinant'. Deze toont volgens hem de onmacht van het kabinet. Hij blikt vooruit op het Kamerdebat van aanstaande dinsdag, waar wordt gesproken over de verkiezingsuitslag, en stelt dat het het een 'zwaar debat' gaat worden.
Caroline van der Plas (BBB) zegt dat Nederland stuurloos is geworden. En dat is volgens haar niet de schuld van het grote aantal partijen in de Tweede Kamer, maar van de vier coalitiepartijen.
'Rutte schuift de stikstofproblematiek vooruit en doet niets. Je kunt er heel weinig mee', reageert Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force op de boodschap van het kabinet. 'Iedereen zit nu vast.' Volgens haar is het een kwestie van politieke wil. 'Het grote nadeel is dat politici dus bereid zijn de hele economie kapot te laten draaien terwijl ze hun politieke spelletjes spelen. En dat terwijl een herstelwet de oplossing kan bieden.'

Keimpema wijst erop dat de Wet stikstofreductie en natuurverbetering fouten bevat en dat een spoedwet daar verandering in kan brengen. 'Zolang die wet daar ligt zal Rutte nooit verder komen. Daar kan de provincie niets aan doen. Zolang men de verkeerde kant op blijft kijken, verandert er niets.'


'Krampachtig kabinet'

Bouwend Nederland vindt dat het kabinet in het stikstokdossier 'onnodig krampachtig reageert' op de monsterzege van BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen. 'Niets staat het kabinet in de weg om te doen waar al lang en breed draagvlak voor is. Ook BBB is niet tegen de vrijwillige uitkoop van piekbelasters. Dus kabinet, kom zo snel mogelijk met een woest aantrekkelijke regeling en ga uitkopen', zegt een woordvoerder.

'Voor ons is het niet 100 procent duidelijk. Maar het heeft er niet de schijn van dat het sneller gaat', stelt de zegsman van Bouwend Nederland. Dat is volgens hem geen goede zaak. Zowel voor boeren als voor natuurherstel zou het beter zijn vaart te maken en met uitkopen te beginnen. Ook voor de bouw staat er veel op het spel. 'Hoe langer het duurt voor dit is opgelost, hoe meer last Nederland ervan heeft.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer