CDA wil opnieuw onderhandelen over stikstofbeleid, maar nu nog niet

Coalitiepartij CDA wil heronderhandelen over de stikstofaanpak die in het coalitieakkoord is afgesproken. De partij wil daar wel mee wachten tot er meer duidelijkheid is over de opkoopregelingen, het Landbouwakkoord en de provinciale coalitievorming.

CDA+wil+opnieuw+onderhandelen+over+stikstofbeleid%2C+maar+nu+nog+niet
© Dirk Hol

Tot die tijd komt het stikstofbeleid min of meer on hold te staan. Dat is de uitkomst van drie dagen onderhandelen tussen de leden van het kabinet.

Premier Mark Rutte noemt het overigens geen pauze, maar spreekt van het indrukken van de versnellingsknop. Hoe versnelling van het beleid eruit komt te zien, is niet duidelijk. Al geeft Rutte aan dat hij samen met Brussel zo snel mogelijk gaat kijken naar goedkeuring van de uitkoopregelingen die bij de Europese Commissie voorliggen. En hij wil dat provincies snel met gebiedsplannen komen.

Volgens Rutte betekent besturen dat je rekening dient te houden met wat er op andere plekken gebeurt. 'De provincies spelen een belangrijke rol in de gebiedsprocessen, het Landbouwakkoord is belangrijk voor het toekomstperspectief voor boeren en ook de opkoopregelingen zijn van groot belang', aldus de minister-president.


Afwachten

Daarom komt er dus tijd om op een later moment opnieuw te kijken naar de stikstofaanpak. Rutte: 'Ik snap dat CDA dat niet nu al wil doen en wil afwachten wat er gebeurt in de provincies, in het Landbouwakkoord en met de regelingen.'

Wanneer er opnieuw onderhandeld gaat worden, is niet duidelijk. Volgens Rutte zal dat langer duren dan enkele weken, maar waarschijnlijk wel voor de zomer. Vicepremier en D66-leider Sigrid Kaag zei 'kennis te hebben genomen' van de wens van het CDA. Carola Schouten stelde namens ChristenUnie dat haar partij op het landbouwdossier inhoudelijk dicht bij CDA staat en lijkt daarmee voor te sorteren op aansluiting bij het CDA als die partij aanpassingen wil voorstellen aan het stikstofbeleid.


Niet nu heronderhandelen

CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zegt dat zijn partij zich heeft te verhouden tot het signaal dat mensen in het land hebben afgegeven bij de provinciale verkiezingen.

Waarom zijn partij dan niet nu al wil heronderhandelen is volgens Hoekstra onder meer een kwestie van fatsoen richting de provinciebesturen in wording. En dan worden de regelingen en het Landbouwakkoord volgens hem onvoldoende gewogen. 'Als ik dat nu in Den Haag binnenskamers ga doen, houden we te weinig rekening met wat er speelt en met de landbouwsector.'

Voor CDA is met name het streefjaar 2030 voor het halveren van de stikstofuitstoot een pijnpunt. Hoekstra stelt dat dit jaar iets is geworden wat de snelheid van de stikstofreductie juist in de weg staat. Het heeft tot veel discussie geleid, niet in de laatste plaats in de provincies die uiteindelijk de uitvoering op hun rekening moeten nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer