Kom in de Kas Limburg: 'Ontmoet een sector vol perspectief'

Een aantal jaren kon het evenement niet worden gehouden, maar op zondag 2 april vindt Kom in de Kas weer plaats. Diverse glastuinbouwbedrijven in Limburg openen hun deuren om iedereen een kijkje te kunnen geven in hun kas.

Kom+in+de+Kas+Limburg%3A+%27Ontmoet+een+sector+vol+perspectief%27
© Thomas Vervuurt

De LLTB en Glastuinbouw Nederland slaan de handen weer ineen voor de Limburgse editie van Kom in de Kas. 'Met de coronajaren achter onze rug zijn we blij dat we dit evenement in 2023 weer mogen organiseren', zegt Renée Jenniskens, LLTB-projectleider Kom in de Kas.

Negen glastuinders uit Limburg doen dit jaar mee aan Kom in de Kas. Zij zitten met hun bedrijf allemaal in de regio Horst aan de Maas en Venlo, de regio's waar in Limburg de focus op tuinbouw ligt. De deelnemende bedrijven lopen nogal uiteen. Ook de redenen waarom zij aan dit evenement meedoen, zijn divers. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, stellen de bedrijven zich graag voor.


Planten

De sector plant wordt tijdens Kom in de Kas vertegenwoordigd door Schreurs Plantenkwekerij in Sevenum en B&B Plant in Melderslo. Schreurs Plantenkwekerij, onderdeel van de Gipmans Group, is gespecialiseerd in de opkweek van groenteplanten voor de vollegrond, zoals verschillende soorten koolplanten en slasoorten, andijvie, selderij, venkel en kruidenplanten voor de professionele teler.

Met deze deelnemers krijgt de sector de waardering die zij verdient

Renée Jenniskens, LLTB-projectleider Kom in de Kas

'Tijdens Kom in de Kas willen geven we mensen uitleg geven over het opkweken van groenteplanten en meenemen in het productieproces van begin tot eind. Daarmee laten we vanuit ons bedrijf de veelzijdigheid van werken in de glastuinbouw zien. En natuurlijk ook hoe trots wij zijn op onze producten', licht bedrijfsleider Noël Knops van Schreurs Plantenkwekerij toe.


Duurzaamheid

Ook bij B&B Plant ligt de focus op het kweken van planten, maar dan op het kweken van heesters op stam. Op 2 april willen zij laten zien hoe duurzaam zij te werk gaan.

Mede-eigenaar Roel Breukers: 'Het kweken van onze heesters is een duurzaam proces waarbij we samenwerken met de natuur door zo min mogelijk gebruik te maken van fossiele brandstoffen. De kas wordt vorstvrij gehouden en er is geen belichting in de kas.'


Milieubewust

Duurzaam, innovatief en milieubewust telen staat ook bij de deelnemers met groente- en fruitbedrijven hoog in het vaandel. 'We willen consumenten en burgers met eigen ogen laten zien wat er allemaal bij komt kijken om zo milieubewust mogelijk kwalitatief goede producten te produceren', zegt directeur-eigenaar Frank Bakker van Bakker Sweet Peppers en tevens voorzitter van Kom in de Kas 2023.


Directeur-eigenaar Frank Bakker van Bakker Sweet Peppers in Sevenum.
Directeur-eigenaar Frank Bakker van Bakker Sweet Peppers in Sevenum. © Kom in de Kas

Zijn bedrijf in Sevenum is gespecialiseerd in het telen en verpakken van oranje paprika's. 'Op 2 april laten we graag zien hoe wij dagelijks deze gezonde paprika's maken', licht Bakker toe.


Aardbeien

Ook de aardbeienteelt in Limburg kan tijdens Kom in de Kas niet worden vergeten. Daar heeft de organisatie een mooie deelnemer gevonden in Hendrix-Rasing Aardbeien in Melderslo. Jaarlijkse zet dit bedrijf 270.000 kilo aardbeien af.


Eigenaren Geert Rasing en Rob Hendrix van Hendrix-Rasing Aardbeien in Melderslo.
Eigenaren Geert Rasing en Rob Hendrix van Hendrix-Rasing Aardbeien in Melderslo. © Kom in de Kas

Mede-eigenaar Geert Rasing: 'Wij willen burgers laten zien en ervaren waar de smaakvolle aardbeien vandaan komen en wat wij ervoor doen voor mens, milieu en omgeving om op een verantwoorde en duurzame manier Hollandse aardbeien van topkwaliteit te produceren.'


Snacktomaten

Een groentebedrijf dat de deuren voor het publiek opent op 2 april, is Westburg, teler en verpakker van vier verschillende kleuren snacktomaten: rood, geel, bruin en oranje. Het bedrijf in Grubbenvorst doet veel op het gebied van duurzaamheid en maakt voor een optimale teelt gebruik van computerdata. 'Dat willen we laten zien aan de mensen', zegt mede-eigenaar Bas van Leeuwen van Westburg.

'De sector en ook wij staan voor uitdagingen en kansen die we met innovaties en ontwikkelingen proberen te realiseren. Met nieuwe technieken en ontwikkelingen als robotisering en AI-software wordt de glastuinbouw nog aantrekkelijker als werkomgeving', stelt Van Leeuwen.


Vollegrondsgroenten

Kansen voor de toekomst zijn er volgens eigenaar René Baetsen van Groentebedrijf Baetsen in Grubbenvorst ook in de vollegrondsgroenteteelt. Het bedrijf zet op jaarbasis 4 miljoen kilo groenten af, waaronder zoete wortel van het ras Maestro en knolselderij.


Eigenaar René Baetsen van Groentebedrijf Baetsen in Grubbenvorst.
Eigenaar René Baetsen van Groentebedrijf Baetsen in Grubbenvorst. © Kom in de Kas

'Veel mensen weten niet hoe groenten groeien en worden verwerkt. Behalve dat we dit tijdens Kom in de Kas willen meegeven, willen we burgers ook kennis laten maken met hoe innovatief onze sector is en wij als bedrijf zijn. Vooral richting de jeugd', zegt Baetsen.


Veredeling

Een sector waarin ook een groot deel op het gebied van innovatie in de glastuinbouw plaatsvindt, is de veredelingssector. Dit jaar doet ook een van de veredelingsbedrijven in Noord-Limburg, Bejo in Melderslo, mee aan Kom in de Kas.

'Wij willen de veredelingssector meer onder de aandacht brengen door mensen een blik te geven in de keuken waar een veredelingsbedrijf mee bezig is. Zo werken wij met de nieuwste innovatieve technologieën waarbij we planten doorgronden tot op het DNA. Hiermee creëren we onder andere nieuwe rassen die passen in een duurzame teelt en meer resistent zijn tegen ziekten, plagen en een veranderend klimaat', licht Wil Strous van Bejo toe.


Breed scala

Jenniskens kijkt vol enthousiasme uit naar deze dag. 'Met het brede scala aan deelnemers uit verschillende hoeken van de glastuinbouw krijgt de sector op 2 april de aandacht en waardering die zij verdient. Mensen die bedrijven bezoeken, ontmoeten een inspirerende en perspectiefvolle sector.'

Meer informatie over Kom in de Kas Limburg is te vinden op komindekas.nl of de Facebookpagina.


Ook niet-telers openen deuren op zondag 2 april

Behalve telers uit de sectoren doen ook twee andere bedrijven op zondag 2 april mee aan Kom in de Kas, namelijk Kokkerelli & Stichting Kids University for Cooking en Brightlands Campus Greenport Venlo. 'Kom in de Kas sluit perfect aan bij wat Kokkerelli en de University doen', zegt directeur Suzanne Bisschops. 'Wij laten kinderen met een lesprogramma vol ervaringsgerichte voedseleducatie ontdekken hoe lekker en leuk gezond kan zijn en leren hun waar gezonde voeding vandaan komt en het effect dat het op hun gezondheid heeft.' Voor Brightlands Campus Greenport Venlo is dit een goed moment om aan te sluiten bij het evenement. 'Mensen krijgen een kijkje in de keuken van alle innovaties die er spelen op agrifoodvlak', zegt woordvoerder Marijn Bouten. 'Samen met de glastuinbouwsector kunnen we onze krachten bundelen, gezamenlijk uitpakken en elkaar versterken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer