Europese melkprijzen in de min

Niet alleen in Nederland maar ook in andere Europese landen daalt de melkprijs. Dat blijkt uit het internationale melkprijzenonderzoek van ZuivelNL en de European Dairy Farmers (EDF). De berekende voorschotmelkprijzen komen in februari uit op gemiddeld 51,72 euro per 100 kilo standaardmelk. Dit is 2,57 euro lager dan in januari.

Europese+melkprijzen+in+de+min
© Twan Wiermans

Daarmee ligt de gemiddelde melkprijs in februari 9,56 euro (23 procent) hoger dan in dezelfde maand in 2022. Vanaf maart vorig jaar lieten de melkprijzen enkele maanden een forse stijging zien, sinds begin dit jaar is een daling ingezet.

Het is opvallend dat vooral Noord-Europese ondernemingen in februari een daling laten zien en de melkprijzen bij de Zuid-Europese ondernemingen stabiel of nagenoeg stabiel blijven. Grootste daler is DMK, met een min van 7,20 euro ten opzichte van januari, terwijl de leveranciers van Dairygold een daling van 7 euro tegemoet zien. Het Belgische Milcobel voert voor februari een daling door van 4,50 euro.Kerry gaat met 5 euro omlaag, het eveneens Ierse Glanbia zakt 4,10 euro en voor Royal FrieslandCampina is er een min van 3,80 euro. Ook Arla en Hochwald kennen een daling, die noteringen gaan met 3 euro omlaag. Een lichte daling van minder dan 1 euro is er voor Lactalis, Sodiaal en Saputo Dairy. De melkprijs voor Capsa Food, Valio, Savencia, en Danone blijft ongewijzigd.

Buiten de Europese Unie noteert het Zwitserse Emmi omgerekend 40 eurocent per 100 kilo lager. Ook Fonterra verlaagt de melkprijs met 40 cent. Deze daling wordt overigens met terugwerkende kracht doorgevoerd in de melkprijzen die zijn berekend vanaf juni 2022. Voor de Verenigde Staten geldt voor klasse III-melk een daling van 3,50 euro per 100 kilo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer