Rijk gaat vaker agrarische grond inzetten bij gebiedsprocessen

Het Rijksvastgoedbedrijf wil een grotere rol spelen in grondverwerving rond gebiedsprocessen. Het gaat zijn agrarische gronden vaker inzetten om agrarische bedrijven te verplaatsen als deze niet op de oorspronkelijke locatie kunnen worden voortgezet. Daarnaast ontwikkelt het Rijksvastgoedbedrijf samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken een strategie om agrarische gronden te verwerven en gericht (erf)pachtvrij te maken, zodat de grondvoorraad op peil blijft.

Rijk+gaat+vaker+agrarische+grond+inzetten+bij+gebiedsprocessen
© Marcel Berendsen

Voor ondersteuning van het Nationaal Programma Landelijk Gebied werd eerder al een Nationale Grondbank opgericht. Het Rijksvastgoedbedrijf beheert namens het Rijk 82.615 hectare grond en 11,7 miljoen vierkante meter aan gebouwen.

Met het gebruik van meer agrarische grond kan het Rijksvastgoedbedrijf volgens het kabinet een belangrijke bijdrage leveren aan de ruimtelijke ontwikkeling. Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil gronden van het Rijk ook meer inzetten voor andere maatschappelijke opgaven als woningbouw, het opwekken van duurzame energie en de huisvesting van kwetsbare doelgroepen. Hiervoor richt het Rijksvastgoedbedrijf een nieuwe directie op.


Bouw woningen

Voor de bouw van woningen worden ook rijksgronden ingezet. Hierdoor kunnen naar verwachting 25.000 tot 35.000 woningen worden gerealiseerd op locatie Almere Pampus en 15.000 (en mogelijk 20.000) op locatie Almere Oosterwold. Verder 9.000 tot 16.000 woningen op locatie Lelystad Warande. Op Valkenhorst in Katwijk zijn 5.600 woningen voorzien. In gebouwen die niet langer nodig zijn voor rijkshuisvesting, zoals voormalige gevangenissen, komen wooneenheden. Door de toename van het hybride werken daalt mogelijk de behoefte aan rijkskantoren waardoor transformatie naar appartementen in beeld komt.

Voor de huisvesting van kwetsbare doelgroepen zoals asielzoekers, statushouders en Oekraïners levert het Rijksvastgoedbedrijf al enkele jaren een bijdrage door de inzet van rijksgebouwen. Daarnaast ondersteunt het bij de versnelling van de huisvesting door de aankoop van flexwoningen en door transformatie van overtallige rijksgebouwen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer