LTO Noord: met kazerne erbij is buitengebied Zeewolde wel vol

Als het kabinet komende zomer beslist om in de Flevolandse gemeente Zeewolde een nieuwe defensiekazerne te laten bouwen, is dat de laatste grote ruimtelijke ingreep die nog mogelijk is in die gemeente. Dat zegt LTO Noord-afdeling Zuidelijk Flevoland in een reactie op de plannen.

LTO+Noord%3A+met+kazerne+erbij+is+buitengebied+Zeewolde+wel+vol
© WeGrowOrganic

Met nog meer ruimtevreters erbij zou er voor de landbouw in het gebied te weinig armslag overblijven, stelt de standsorganisatie. Ze wijst op het al bestaande ruimtebeslag voor ontwikkeling van het gebied Oosterwold, de uitbreiding van het bedrijventerrein Trekkersveld IV en mogelijke extra woningbouwplannen rond de woonkern van Zeewolde.

Bij de bouw van een kazerne en aanleg van een 500 hectare groot bijbehorend oefenterrein bij de Nijkerkerbrug in het Oosten van Zeewolde, worden acht agrarische bedrijven gedwongen te vertrekken. De betrokken ondernemers zijn op 6 december geïnformeerd over de plannen.

De bedrijven zijn deels in (erf)pacht van het Rijksvastgoedbedrijf en soms (deels) in eigendom bij de ondernemers zelf. De betrokken ondernemers leven sinds de aankondiging in grote onzekerheid, stelt LTO Noord. 'Wij dringen daarom aan op zo spoedig mogelijke duidelijkheid.' Die wordt waarschijnlijk komende zomer gegeven als het kabinet knopen doorhakt over de vestiging.

Compensatie

Volgens LTO Noord heeft het Rijk de verantwoordelijkheid de betrokken ondernemers minimaal gelijkwaardige vervangende pachtbedrijven aan te bieden of in geval van eigendom een ruimhartige compensatie te betalen. Voor bedrijven waar het pachtcontract binnenkort van afloopt, moet een snelle verlenging worden geregeld, benadrukt de organisatie. 'Mochten de plannen niet doorgaan, dan moeten de ondernemers immers gewoon hun bedrijf kunnen voortzetten.'

Om een eventuele overgang soepel te laten verlopen zou een erfcoach moeten worden aangesteld, bepleit LTO. Vestiging van een defensiecomplex levert ook een aantal nadelen op voor de omgeving, stelt ze. Zo worden de overblijvende landbouwgronden steeds duurder, wat bedrijfsovername moeilijker maakt. Ook zal de verkeersdruk in het gebied toenemen, met name rond de Nijkerkerbrug. Die brug vormt momenteel al een flessenhals.

Schaalgrootte

Bovendien is voor een aantrekkelijk agrarisch gebied een bepaalde schaalgrootte nodig om er efficiënt te kunnen boeren, waarschuwt LTO Noord. Met een nieuw groot defensiecomplex erbij binnen gemeente van Zeewolde is de kritische grens daarvan dan wel bereikt. 'Wij vragen provincie en gemeente daarom om een toezegging dat er geen nieuwe claims meer worden gelegd op het agrarisch gebied van Zuidelijk Flevoland.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer