Brandbrief van boeren in plangebied kazerne Zeewolde

De acht boeren in het gebied in de Flevolandse gemeente Zeewolde waar plannen liggen voor de bouw van een defenisiecomplex, hebben een brandbrief gestuurd naar de overheid en lokale media. Ze zijn het niet eens met de plannen.

Brandbrief+van+boeren+in+plangebied+kazerne+Zeewolde
© Dick van Doorn

Het aanwijzen door Defensie van het gebied ten noordoosten van de Nijkerkerbrug als voorkeurslocatie voor de Landmacht, vinden de betreffende Flevolandse boeren ronduit absurd, schrijven ze.

Door de aanleg van een oefenterrein met kazernecomplex dreigen niet alleen acht agrarische bedrijven te verdwijnen op 500 hectare landbouwgrond. Het aangezicht van het landschap wordt daarnaast verstoord en bijvoorbeeld de recreatiefunctie gaat grotendeels verloren, aldus de betrokken boeren.


Gekrioel

Daarmee treft het ook andere bewoners van het gebied, waarschuwen ze. 'Van 'rust, rund, ruimte' gaat het naar 'massaal, hypermodern, gekrioel. Van groen naar grijs.' Op het complex zouden zo'n zevenduizend defensiemedewerkers een werk- en verblijfsplek moeten krijgen. Het wordt daarmee veel groter dan het eerder afgewezen hyperscale datacenter dat was gepland aan de andere kant van Zeewolde.


De betrokken boeren noemen het neerzetten van een defensiecomplex op de meest vruchtbare grond van Flevoland een onvergeeflijke fout. 'Zeker als het leidt tot het verdwijnen van nog meer boeren.' Daarmee zou het vestigen van het complex botsen met de gemeentelijke omgevingsvisie, die uitgaat van behoud of verdere versterking van de landbouw.


Munitie

Verder wijzen de acht agrarische bedrijven op het verdwijnen van flora en fauna en de verminderde aantrekkelijkheid als recreatiegebied. Zij roepen hun medebewoners op zo veel mogelijk munitie te verzamelen om de komst van de kazerne tegen te houden. Als het tot vestiging komt, gebeurt dat met behulp van een rijksinpassingsplan met bijbehorende procedures.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer