Onderhoud+pachthoeves+wordt+structureel
Nieuws
© Joost de la Court

Onderhoud pachthoeves wordt structureel

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat pachthoeves structureel onderhouden. Dat blijkt uit een brief van het Rijksvastgoedbedrijf aan pachters over het onderhoud en herstelwerkzaamheden van pachtboerderijen.

De komende jaren worden de pachthoeves voor het eerst sinds lange tijd opgeknapt. Voor deze werkzaamheden en asbestsanering is extra budget beschikbaar vanuit de Voorjaarsnota.

De totale raming van het onderhouds- en asbestsaneringsprogramma bedraagt ongeveer 24 miljoen euro. Rijksvastgoedbedrijf start dit jaar met de onderhoudswerkzaamheden die tot 2024 duren. Na het herstel gaat Rijksvastgoedbedrijf de pachtboerderijen structureel onderhouden.


Planning

Bijna alle 164 pachtboerderijen zijn de afgelopen periode bezocht voor het opnemen van de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden en/of asbestsanering. Boerderijen die het meest urgent zijn op het gebied van veiligheid, bewoonbaarheid en belemmering van de bedrijfsvoering worden als eerste aangepakt. Leegstaande bedrijven worden het laatst gerenoveerd. Hoeves die te koop staan, worden niet meegenomen in de planning.


Naast onderhoud en asbestsanering is er ook de mogelijkheid om het woongedeelte te isoleren als dat eenvoudig te combineren is met de onderhoudswerkzaamheden, bijvoorbeeld het aanbrengen van isolerende dakplaten als asbest moet worden gesaneerd of dubbelglas als er toch nieuwe kozijnen moeten worden geplaatst.


Herbeoordeling

Een jaar na de oplevering zal het Rijksvastgoedbedrijf de Grondkamer verzoeken om herbeoordeling van de pachtprijs en daarop gebaseerde mogelijke aanpassing van de pachtprijs.

Onder andere VVD-Tweede Kamerleden en LTO Noord werkgroep Pacht drongen al langer aan op onderhoud van de boerderijen. Pachters klaagden over de slechte staat van hun bedrijfsgebouwen en woonhuizen. Het Rijksvastgoedbedrijf ontving 130 klachten over onderhoud.


Niet vrolijk

Jan Wisse van LTO Noord werkgroep Pacht is blij dat een begin met het onderhoud wordt gemaakt. 'Het heeft veel te lang geduurd, deuren van sommige hoeves sluiten niet meer, daken hebben ernstige knikken, in dakpannen zitten gaten. Daar word je niet vrolijk van', geeft hij aan.

'Onze grootste zorg was of er voldoende geld beschikbaar zou komen. Er ligt nu een goed plan. Wij hebben vertrouwen in de uitvoering. Wel gaan we de werkzaamheden op de voet volgen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 9°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer