'Gelden 25 jaar oude natuurdoelen nog?'

Op het moment van schrijven liggen de verkiezingen nog voor ons. Als u dit leest, zijn de kaarten geschud en kennen we de nieuwe politieke verhoudingen in waterschappen, Provinciale Staten en Eerste Kamer. Ongeacht de uitslag, nieuwe coalities en besturen wachten pittige uitdagingen. Gedragen keuzes zijn nodig om het land weer in beweging te krijgen.

%27Gelden+25+jaar+oude+natuurdoelen+nog%3F%27
© Dirk Hol

Ik had 'het genoegen' een aantal verkiezingsdebatten in Noord-Brabant bij te wonen. Ik snap dat tegenstellingen in verkiezingstijd moeten worden uitvergroot, dat de retoriek scherp en soms over het randje is. Toch schrik ik van het gebrek aan strategisch perspectief, dat er straks bruggen moeten worden geslagen op basis van compromissen en breedgedragen vertrouwen.

De uitdagingen en opdrachten zijn levensgroot: waterbeheer, stikstof, duurzaam ondernemerschap, voedselstrategie, ja/nee-Landbouwakkoord, toekomst van het platteland, woningbouw. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

De provincie Noord-Brabant is onlangs op slot gegaan. Het inmiddels demissionaire college besloot op het scheiden van de markt om natuurdoelanalyses op basis van theoretische modellen en juridische extrapolatie te gebruiken om geen natuurvergunningen meer af te geven. Op de vraag hoe deze analyses tot stand waren gekomen, welke data en modellen werden toegepast, kregen wij geen antwoord. Paniekvoetbal. Hopelijk biedt de gestarte Woo-procedure op termijn duidelijkheid. Het traineren met het openbaar maken van stukken is helaas al begonnen.

Klimaatverandering, het opschuiven van de seizoenen, meer mensen: het heeft allemaal impact

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Collectief moeten we ons oude denken en handelen afschudden. Oprecht moeten we ons afvragen of 25 jaar oude natuurdoelen nog kunnen gelden voor beleid van nu. Klimaatverandering, het opschuiven van de seizoenen, meer mensen: het heeft allemaal impact. Ik pleit voor realisme en veel wijsheid. Ook bij ons, boeren en tuinders, om een wezenlijke bijdrage te blijven leveren aan de kwaliteit van onze veranderende samenleving.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer