Noord-Holland koopt bollengrond als ruilgrond voor NNN

Provincie Noord-Holland koopt in Egmond aan den Hoef ruim 15 hectare grond die geschikt is voor bloembollenteelt. De vijf percelen kunnen onder andere worden ingezet als ruilgrond voor boeren die nu in het Natuurnetwerk Nederland (NNN) ondernemen en daaruit willen.

Noord%2DHolland+koopt+bollengrond+als+ruilgrond+voor+NNN
© Bert Hartman

De verkopende partij heeft de provincie zelf benaderd met het aanbod de gronden te kopen. Noord-Holland betaalt hiervoor een marktconforme prijs. Agrarisch bestuurder Cornel van Schagen van de KAVB bestrijdt dat laatste. 'Dit soort transacties hebben sowieso een prijsopdrijvend effect. Dat is ongunstig voor de blijvers in het gebied', stelt de tuinbouwbestuurder. 'Er is hier nog steeds honger naar grond.'

Van Schagen betwijfelt of de percelen aantrekkelijk genoeg zijn om te ruilen met beoogde natuurpercelen in de binnenduinrand. 'In de duinstrook liggen eersteklas bollengronden, die al decennia door de ondernemers ter plekke zijn beteeld.'


Natuurcombineren met teelt lastig

In Noord-Kennemerland loopt het gebiedsproces Weidse Polders. Daar liggen stukken grond die binnen het natuurnetwerk liggen, maar nog agrarisch in gebruik zijn. De provincie overlegt met betrokken grondeigenaren hoe zij de toekomst van hun bedrijf zien. Het is met name voor bollentelers lastig om natuur te combineren met hun teelt.

Diverse ondernemers hebben daarom aangegeven hun grond binnen het natuurnetwerk aan de provincie te willen verkopen als er voor hen ruilgrond op een plek buiten het natuurnetwerk beschikbaar is. Met deze koop in Egmond aan den Hoef komt die mogelijkheid voor ondernemers dichterbij.


Afronden natuurnetwerk

Noord-Holland voert sinds 2019 een actief grondbeleid om ruilgrond en gronden die binnen het natuurnetwerk vallen te verkrijgen. Daarmee wil de provincie het natuurnetwerk afronden. De provincie betrekt grondeigenaren, pachters, inwoners, natuurorganisaties en maatschappelijke partners erbij om de natuur te versterken. Daarbij verliest Noord-Holland niet uit het oog dat er ook ruimte moet blijven voor andere doelen, zoals woningbouw, een sterke economie, verduurzaming en recreatie.

In Noord-Kennemerland draait een gebiedsproces in de Weidse Polders, waar nog zo'n twintig veehouders en bollentelers actief zijn. Van Schagen is bestuurlijk betrokken bij de dat proces en vindt het vreemd dat daar nooit over de aankoop van bollengrond is gesproken.


Transparantie

'Zulke gebiedsprocessen zijn gebaat bij transparantie. Als we proberen te achterhalen welke ideeën de provincie heeft met deze aankoop, dan hult ze zich in stilzwijgen. Ik vind dat geen goed signaal', stelt Van Schagen.

In een persbericht stelt de provincie juist met de ondernemers in gesprek te willen om hun toekomstplannen te achterhalen en zo te kijken welke kansen er liggen om de NNN-hectares te realiseren. Ze constateert dat het juist voor bollentelers lastig is om hun teelt te combineren met natuur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer