Start landbouwonderzoek Weidse Polders in kader natuurnetwerk

Kavelruilorganisatie Stivas is in opdracht van provincie Noord-Holland bezig met een landbouwonderzoek in de Weidse Polders. Dat doet ze samen met ingenieursbureau Sweco. Aanleiding daarvoor is de afronding van Natuurnetwerk Nederland (NNN).

Start+landbouwonderzoek+Weidse+Polders+in+kader+natuurnetwerk
© Stivas

De Weidse Polders liggen tussen Bergen en Egmond aan den Hoef. Voor de afronding van Natuurnetwerk Nederland (NNN) ligt daar lokaal nog een opgave van 88 hectare. Het onderzoek wordt ondersteund door LTO Noord en de KAVB.

In het gebied wordt ook nog aanvullend ecologisch onderzoek uitgevoerd. Stivas-medewerker Monique van Peperstraten legt uit dat er in het kader van het totale gebiedsproces naast landbouw en natuur ook thema's als water en recreatie worden meegenomen.


Keukentafelgesprekken

In een reeks keukentafelgesprekken neemt Stivas persoonlijk en vertrouwelijk met de agrarisch ondernemers de toekomstplannen door. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden van bedrijfsverbreding, zoals zorg, natuurinpassing en toerisme. Ook thema's als biologische landbouw, kringlooplandbouw en agrarische structuurverbetering komen aan de orde.

'De eerste gesprekken verlopen heel constructief,' meldt Van Peperstraten. Om zo goed mogelijke oplossingen te kunnen vinden, waarbij naast sterke agrarische bedrijven ook de natuur een plek heeft, is het volgens haar van belang dat zoveel mogelijk landbouwbedrijven meepraten. 'Dat zorgt ervoor dat er extra opties zijn. We zoeken contact met de ondernemers. Mochten die nog niet zijn benaderd, dan kunnen ze dat ons kenbaar maken.'


Verkavelingsstructuur en bereikbaarheid

In de onderzoeken wordt naast de ontwikkelingsmogelijkheden van de bedrijven ook gekeken naar de bodemsituatie, waterhuishouding en klimatologische ontwikkelingen. Ook de verkavelingsstructuur en de bereikbaarheid van de bedrijven en de percelen komen daarbij aan de orde.

Het onderzoek moet uiteindelijk ook leiden tot de uitwerking van drie fictieve toekomstige bedrijfsmodellen voor zowel de bloembollenteelt als de veehouderij. De oplevering van het onderzoeksrapport wordt in oktober verwacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer