Friese Staten willen niet onteigenen voor Natuur Netwerk Nederland

Een grote meerderheid van de Friese Provinciale Staten ziet niets in onteigening om Natuur Netwerk Nederland (NNN) te voltooien. De Statenleden stemden woensdagmiddag tegen een amendement van GrienLinks, SP, Partij voor de Dieren en D66 om 'alles uit de kast' te halen voor de aanleg en inrichting ervan.

Friese+Staten+willen+niet+onteigenen+voor+Natuur+Netwerk+Nederland
© Persbureau Noordoost

De Staten gaven groen licht om de vrijwillige realisatie van NNN-gronden te versnellen door ook geld beschikbaar te stellen voor aankoop van gronden buiten Natura 2000- en Kaderrichtlijn Wateropgaven-gebieden. Het gaat hierbij niet om de aanleg van extra natuur, maar voor doelen die er lagen. De provincie werd eerder aangespoord door het ministerie van LNV om de realisatie te versnellen.

GrienLinks-Statenlid Jochem Knol vroeg zich af waarom Friesland 'een half gevulde gereedschapskist heeft'. 'In andere provincies blijkt het supergoed te werken. Overijssel heeft met onteigening een stok achter de deur. Waarom zijn wij dan zo eigenwijs om het niet te doen?' Volgens Knol wil het ministerie dat ook Friesland er meer werk van maakt. 'LNV vraagt ons het maximale te doen. Dit is niet het maximale, want we doen niet alles.'


Dat was tegen het zere been van onder meer CDA-Statenlid Attje Meekma. 'We willen maximale inspanning verlenen, maar maximaal vrijwillig. Met een vrijwillige aanpak kom je verder', betoogde ze. Het amendement kon alleen op steun rekenen van de vier partijen die het voorstel hadden ingediend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer