Grondwaterstanden in Oost-Nederland weer redelijk op peil

De grondwaterstanden in Oost-Nederland zijn na de winter weer redelijk op peil. Alleen in het zuidelijke deel van Twente is er nog een tekort.

Grondwaterstanden+in+Oost%2DNederland+weer+redelijk+op+peil
© Niels de Vries

‘In Twente is de afgelopen periode relatief weinig neerslag gevallen. Vandaar dat neerslag vooral in dat gebied nog steeds zeer welkom is’, meldt waterschap Vechtstromen op de eigen website. Momenteel bevinden de meeste grondwaterstanden in het werkgebied van dit waterschap zich onder het gemiddelde, zowel in natuur- als landbouwgebied. Maar met de huidige weersverwachting gaat de grondwaterstand de komende week naar verwachting stijgen.

Het schap wil graag het voorjaar in met acceptabele grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Over een paar weken start namelijk het groeiseizoen. Om daar op voorbereid te zijn heeft het waterschap in de winterperiode zoveel mogelijk water vastgehouden, vooral in het grondwatersysteem.


Normale waarden in Drents Overijsselse Delta

In het werkgebied van waterschap Drents Overijsselse Delta zijn de peilen wel overal op orde. In de tweede helft van december en de eerste helft van januari viel veel water, waardoor de grondwaterstanden vrijwel overal stegen tot normale waarden en vaak zelfs tot daarboven.

‘Maar sinds half januari kregen we weinig neerslag, waardoor de grondwaterstanden ook weer snel daalden. Door de neerslag in de eerste twee weken van maart zijn de standen weer redelijk hoog voor de tijd van het jaar’, aldus woordvoerder Herald van Gerner. ‘Op dit moment is de uitgangspositie dus goed. Maar qua grondwater blijven we sterk afhankelijk van het weer, omdat het grondwater erg sterk reageert op neerslag en droge perioden.’


Grondwaterstand op Veluwe veel te laag

Op de Veluwe is de grondwaterstand nog veel te laag. Het peil ligt daar altijd al lager en reageert ook trager op neerslag dan elders in het werkgebied van waterschap Vallei en Veluwe. De neerslag die nu valt heeft pas over een paar weken effect op de grondwaterstand. ‘In de rest van ons werkgebied ligt het peil dicht onder het oppervlakte, maar over de Veluwe maken we ons wel wat zorgen’, geeft woordvoerder Marja Reijnders aan.

Bij Rijn en IJssel ziet men een ander beeld dan vorig jaar. De regen van de afgelopen dagen was welkom, daarmee is de grondwaterstand normaal voor deze tijd van het jaar. ‘Er komt ook nog wat regen aan, dus ook dat vooruitzicht is anders dan vorig jaar. Toen was het nu al droog’, stelt woordvoerder Vanya Ginsel. ‘Nu is het zaak zoveel mogelijk voorraad op te bouwen voor het aankomende groeiseizoen.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer