Deze Kamerbrieven kan de sector vrijdag verwachten

Het wordt voor boeren en tuinders weer een belangrijke politieke week. Vier impactvolle Kamerbrieven verschijnen vrijdag. Die gaan over water, stikstof en boerenperspectief. Stikstofminister Christianne van der Wal, landbouwminister Piet Adema en minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat zijn verantwoordelijk voor deze Kamerbrieven.

De eerste brief gaat over een opkoopregeling voor piekbelasters. Bronnen melden dat het kabinet versneld zo'n drieduizend piekbelasters wil benaderen over hoe zij hun uitstoot gaan terugdringen. Dat kan door te innoveren, extensiveren, verplaatsen of stoppen. Voor dat laatste komt minister Van der Wal met een aanbod tot opkoop. Wie snel toehapt, kan tot 120 procent van de waarde van het bedrijf ontvangen.


• Lees hier alle artikelen over de vrijdag gepresenteerde kabinetsplannen

De tweede brief is de toekomstbrief, beter bekend als de perspectiefbrief. Wat voormalig minister Henk Staghouwer niet lukte, probeert Adema nu wel. Hij komt met een brief op hoofdlijnen. Met daarin thema's als klimaat, stikstof, bodem, water, dierenwelzijn en gewasbescherming.


Landbouwakkoord

In de brief zal Adema uiteenzetten hoe en wanneer hij tot een landbouwakkoord wil komen. Hij wil hiervoor met de sectororganisaties, natuurverenigingen, terreinbeherende organisaties en de provincies aan tafel. Met deze partijen wil hij een akkoord sluiten over wat voor een land- en tuinbouw we willen in Nederland.


De derde brief gaat over het nationaal programma landelijk gebied. Met daarin de herinrichting van het buitengebied om aan natuur-, klimaat- en waterdoelen te voldoen. De laatste brief gaat over bodem en water. Ook deze zal veel impact hebben op de regio's, de boeren en de gebiedsprocessen.

Er komt een plan voor de kustgebieden om de verzilting het hoofd te bieden. Bronnen hebben aan De Telegraaf gemeld dat dit gaat over verhoging van het grondwaterpeil in heel Nederland en dus ook in het veenweidegebied. Dat is nodig om de CO2-uitstoot te verminderen en bodemdaling tegen te gaan.


Stikstofruimte

Verder is wil het kabinet het recht van eerste koop als het gaat om stikstofruimte. Dat hebben Haagse bronnen aan de NOS gemeld. Als een boer of een andere stikstofuitstoter stopt en zijn vergunning te koop aanbiedt, dan moet de overheid als eerste de kans krijgen die stikstofruimte te kopen. Ook bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, dat onder de overheid valt, is een van de partijen die dan als eerste zo'n bedrijf kan opkopen. Pas als de overheid dat niet wil, mogen andere commerciële partijen een bod doen.

Daarmee zet het kabinet een streep door de rekening van bijvoorbeeld Schiphol of grote projectontwikkelaars. Die willen boerderijen opkopen om hun plannen te verwezenlijken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer