Meetproject brengt stikstof rond Liefstinghsbroek in beeld

Zes onderzoekspartijen meten twee jaar lang op ruim twintig locaties de hoeveelheid stikstofdioxide en ammoniak in en rond Natura 2000-gebied het Liefstinghsbroek bij Vlagtwedde in het zuidoosten van Groningen. Vrijdag ging de meetproef officieel van start.

Meetproject+brengt+stikstof+rond+Liefstinghsbroek+in+beeld
© Huisman Media

Door intensiever te meten, moet de meetpilot 'Maatwerk met Meetwerk' meer inzicht bieden in de herkomst van stikstof die op het 20 hectare grote natuurgebied neerslaat. Voorheen werd de stikstofneerslag op het gebied al gemeten, onder andere via een meetstation van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Het laatste meetkastje van het RIVM werd vrijdag symbolisch overhandigd aan natuurgedeputeerde Johan Hamster. Hierbij waren de adviescommissie, de deelnemende partijen, direct betrokken omwonenden en ondernemers aanwezig.


Verschillende meetmethodes

'Uniek aan deze proef is dat in en rond een specifiek natuurgebied tegelijkertijd wordt gemeten met verschillende meetmethodes en meetpartijen. Het is goed dat metingen zijn gestart', verzekert Hamster. 'De natuur gaat hier in het Liefstinghsbroek achteruit en daarom zijn op korte termijn passende maatregelen nodig. Door de pilot hopen we op nieuwe inzichten.'

Verdeeld over het gebied staan inmiddels ruim twintig meetopstellingen met verschillende meetmethodes. De hoeveelheid aanwezige stoffen wordt gemeten bij de bron, in concentraties in de lucht en op het effect op het gebied. Dat gebeurt integraal en met de nieuwste technieken. Zo ontstaat een beter beeld van de stikstofsituatie in en rond het Liefstinghsbroek. Dit inzicht draagt bij aan het nemen van de juiste maatregelen. 'Maatwerk met Meetwerk' loopt tot en met oktober 2024.


Advies

De resultaten worden verwerkt in een advies van de Adviescommissie het Liefstinghsbroek. Die werkt in opdracht van provincie Groningen aan een voorstel om de natuurkwaliteit van het Natura 2000-gebied te versterken en tegelijkertijd perspectief te bieden aan de landbouw. De gedetailleerde meetdata moeten dat proces vergemakkelijken.


Apparatuur dat metingen verricht in de koeienstal van melkveebedrijf Koskamp.
Apparatuur dat metingen verricht in de koeienstal van melkveebedrijf Koskamp. © Huisman Media

De onderzoekpartijen die bij het onderzoek zijn betrokken zijn: OnePlanet Research Center, Zicht op Stikstof, TNO, Universiteit van Amsterdam, Wageningen University & Research en RIVM. De meetpilot wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en provincie Groningen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer