Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord en noemt het PAS

De Vlaamse regering heeft na een wekenlange politieke crisis en boerenacties een stikstofakkoord bereikt. Vlaanderen moet net als Nederland maatregelen treffen om de te hoge stikstofuitstoot terug te dringen om de natuur te sparen. Daarvoor trekt de regering 3,6 miljard euro uit.

Vlaamse+regering+bereikt+stikstofakkoord+en+noemt+het+PAS
© Twan Wiermans

'Dit is de moeilijkste knoop die we in de Vlaamse regering hebben moeten doorhakken', zei Vlaams minister-president Jan Jambon. De Vlaamse regering kwam vorig jaar al met plannen, maar daar kwam door protesten en onenigheid niks van terecht. Zonder maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen dreigen bijvoorbeeld boeren, de bouw en luchthavens geen vergunning te krijgen of die door tussenkomst van de rechter te verliezen.


'De Programmatorische Aanpak Stikstof (PAS) is definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering', aldus verantwoordelijk minister Zuhal Demir. 'Een mijlpaal voor ons leefmilieu, de gezondheid van de Vlaming en de toekomst van de landbouw.'Veel details over de Vlaamse PAS-regeling zijn niet naar buiten gebracht. Duidelijk is dat het akkoord onder meer compromissen bevat waarmee de christendemocraten (CD&V) over de streep konden worden getrokken. Zij maakten onder meer bezwaar tegen ongelijke behandeling tussen de industrie en landbouwbedrijven als het om vergunningen gaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer