PvdD wil agro-industrie met wet dwingen tot bijdrage stikstoffonds

Slachthuizen, supermarkten, veevoederbedrijven, stallenbouwers, banken en andere bedrijven in de agro-industrie moeten wettelijk worden verplicht bij te dragen aan het stikstoffonds. Dat vindt de Partij voor de Dieren (PvdD). Die wil een heffing voor bedrijven in de toeleverende en verwerkende keten van de agrarische sector en banken, dus niet voor boeren zelf.

PvdD+wil+agro%2Dindustrie+met+wet+dwingen+tot+bijdrage+stikstoffonds
© Dirk Hol

De partij houdt de grote agrobedrijven mede-verantwoordelijk, omdat zij 'grote winsten hebben gemaakt door de intensivering en schaalvergroting van de Nederlandse veehouderij.' Boeren blijven buiten schot, legt partijleider Esther Ouwehand uit. 'Veel boeren in Nederland hebben geen verdienmodel, zij zijn het verdienmodel van dit soort bedrijven.'

De PvdD wil een voorstel voor een heffing indienen bij de behandeling van het nieuw in te stellen Transitiefonds, ook wel stikstoffonds genoemd. Voor dat fonds wordt door het kabinet ruim 24 miljard euro uitgetrokken voor een periode van twaalf jaar en het wordt gebruikt om de natuur te herstellen, boeren uit te kopen en de landbouw te hervormen.


Algemene maatregel van Bestuur

De partij vindt het onacceptabel dat de kosten voor het Transitiefonds volledig door de belastingbetaler opgebracht worden. De partij beoogt dat een substantieel deel van de 2 miljard euro die jaarlijks nodig is om het fonds te financieren door de agro-industrie betaald wordt. De exacte hoogte, verdeling en invulling ervan wordt door het kabinet per sector nader ingevuld per Algemene maatregel van Bestuur.


Ouwehand hoopt op een meerderheid voor de wetswijziging. De Tweede Kamer steunde vorig jaar immers al een motie van PvdA en GroenLinks die het kabinet vroeg te onderzoeken hoe bedrijven, die aan de boerensector verdienen, verplicht kunnen worden mee te betalen aan de kosten van de omslag naar een groenere landbouwsector. Ook haar eigen naam stond onder het voorstel. 'Maar de minister van Landbouw komt niet verder dan vrijblijvende gesprekken', zegt Ouwehand, doelend op het landbouwakkoord. 'De maat is nu vol.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer