Demonstranten vertrekken na rustig verlopen protest in Zuiderpark

De demonstranten die zaterdag bijeenkwamen voor het protest van Farmers Defence Force en Samen voor Nederland vertrekken inmiddels weer uit het Zuiderpark in Den Haag.

Demonstranten+vertrekken+na+rustig+verlopen+protest+in+Zuiderpark
© Dirk Hol

Met de actie wilden de demonstranten boerenstandpunten naar voren brengen over het stikstofbeleid en de gedwongen uitkoop van boeren. Ook demonstreerden ze om andere maatschappelijke problemen, zei FDF eerder, zoals de toeslagenaffaire en de gascrisis in Groningen.


Duizenden mensen kwamen bijeen in het park. Veel van hen hadden omgekeerde Nederlandse vlaggen bij zich, rode boerenzakdoeken en hartjesballonnen. Op het veld stonden twee tractoren bij het podium. Meer trekkers mochten van de gemeente de stad niet in. De organisatie riep de demonstranten bij vertrek op om hun afval weer mee te nemen. Het veld willen ze schoon achterlaten.

Vanuit de politiek werden de demonstranten toegesproken door de rechtse politici Geert Wilders (PVV), Sybren van Haga (BVNL) en Thierry Baudet (FvD). Wilders riep de demonstranten op vooral te gaan stemmen komende woensdag bij de Provinciale Statenverkiezingen.

‘Willen jullie meer of minder Rutte en Kaag’, vroeg Wilders de demonstranten, een variant op zijn omstreden Marokkanen-uitspraak. De actievoerders riepen luidkeels ‘minder’. ‘Dan gaan we dat regelen.’ Wilders noemde stikstof ‘een smoes om de boeren weg te jagen en een land vol te proppen met duizenden woningen voor asielzoekers’.


Meelwormen eten

Baudet kwam met een zak meelwormen het podium op. Hij beweerde dat dat is wat Nederlanders straks moeten eten als de boeren van hun land zijn verdreven.

Het protest in het Zuiderpark verliep zonder grote incidenten. Rond 11.30 uur wist wel een shovel door een politieafzetting te breken waardoor een colonne vrachtwagens het terrein op kon rijden. De chauffeur van de shovel verzette zich bij zijn aanhouding. Daarbij raakten twee agenten lichtgewond. Bij een opstootje werd later nog een arrestatie verricht.


Steun de boer, hoe dan ook

Verder verliep de demonstratie rustig. Op het veld zijn teksten te zien als 'Lokaal is het nieuwe normaal', 'Steun de boer, hoe dan ook', 'Stem ze weg', 'Zet ze af' en 'Liever stront op het land dan geld in de hand'.

Farmers Defence Force (FDF) kondigde eerder ‘de grootste demonstratie ooit’ aan en zei te hopen op 100.000 demonstranten. Volgens de gemeente heeft de actiegroep aangegeven dat er 25.000 mensen op af zijn gekomen.

De protestactie was volgens FDF niet alleen om de boerenstandpunten naar voren te brengen over bijvoorbeeld het stikstofbeleid en de gedwongen uitkoop van boeren, maar ook om allerlei andere maatschappelijke problemen onder de aandacht te brengen zoals de toeslagenaffaire en de gascrisis in Groningen.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer