COV roept op tot verschuiven slachttijden op warme dagen

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) heeft samen met de brancheorganisaties in veetransport, pluimveehouderij en varkenshouderij protest aangetekend tegen het plan van landbouwminister Piet Adema om de maximumtemperatuur voor veetransport vast te leggen op 30 graden Celsius of lager. De organisaties roepen op tot verschuiven van de slachttijden naar koele momenten van de dag.

COV+roept+op+tot+verschuiven+slachttijden+op+warme+dagen
© Dirk Hol

COV en de brancheorganisaties verwijzen naar het hitteprotocol. 'Niemand is tegen het vervoer van varkens tijdens koele momenten op de dag en iedereen is voor welzijn van dieren. Daarom werken we als sector sinds 2016 met een hitteprotocol dat ingaat bij temperaturen vanaf 27 graden Celsius. Dit protocol werkt goed in de praktijk. Toch wordt het hitteprotocol niet meegewogen in de besluitvorming', schrijft de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

In plaats van een maximumtemperatuur voor transport roepen de sectorpartijen op om op warme dagen de slachttijden te verschuiven naar de koelere momenten op de dag. 'Helaas zijn de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector niet in staat gebleken om aan dit verzoek tegemoet te komen', laten COV en de brancheorganisaties weten.


De NVWA maakt verruiming van werktijden voor keuren en toezicht pas mogelijk bij een verwachte temperatuur vanaf 33 graden Celsius. Maar in voorkomende gevallen bleek de autoriteit onvoldoende flexibel om dit waar te maken. 'Dit terwijl het bedrijfsleven al vanaf 27 graden Celsius maatregelen neemt', stellen de sectorpartijen. Zij willen dat Nederland zich aansluit bij de Europese regelgeving aangezien Nederland zich met de voorgestelde beleidsregel op een eiland plaatst in Europa.


Landbouwraad

De Europese Landbouwraad moet zich nog buigen over nieuwe adviezen voor veetransport. Adema loopt op de zaken vooruit door op nationaal niveau al met plannen te komen, vinden COV en de brancheorganisaties. Dat het hitteprotocol van de sector zelf daarbij wordt genegeerd, raakt de organisaties. De minister baseert zijn voornemen een rapport van de European Food Safety Authority (Efsa). Dit bureau van de Europese Commissie geeft onafhankelijke wetenschappelijke adviezen.

De rapporten zijn een advies voor de Europese Landbouwraad om nieuwe wetgeving voor veetransport vast te stellen. Uit het Efsa-rapport blijkt dat er nog weinig onderzoek is gedaan naar dierenwelzijn tijdens veetransporten, stellen COV en de brancheorganisaties. Dit geldt ook voor de invloed van temperatuur tijdens dierentransporten. Een Europese impactanalyse volgt nog. Ook is nog niet bekend welke adviezen de Europese Landbouwraad gaat overnemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer