Verplichte tweede reiniging en ontsmetting van veewagens uit Duitsland

Een tweede reiniging en ontsmetting in Nederland van veewagens die uit Duitsland komen, is sinds 28 februari verplicht. Reden daarvoor is de druk van Afrikaanse varkenspest die bij onze oosterburen de laatste weken oploopt.

Verplichte+tweede+reiniging+en+ontsmetting+van+veewagens+uit+Duitsland
© Ger Loeffen

De impact van de maatregel is groot. Een ruwe schatting is dat het jaarlijks gaat om tussen de 15.000 en 20.000 ritten met biggen, vleesvarkens, kalveren en runderen. Duitsland is het elfde land waarvoor nu een verplichte tweede reiniging en ontsmetting (R&O) geldt.

De andere landen zijn Bulgarije, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije en Italië. De verplichte tweede R&O voor vrachtwagens uit Roemenië is het oudst. Die is al sinds januari 2018 van kracht.


Commercieel gehouden dieren

Wie dieren vervoert van of naar een gebied waar onder commercieel gehouden vee een dierziekte heerst, is verplicht onmiddellijk na terugkeer in Nederland de veewagen te reinigen en te ontsmetten bij een erkende R&O-plaats, slachthuis, verzamelcentrum of broederij.

Die verplichting geldt ook wanneer de eerste R&O van het vervoermiddel al in het buitenland werd uitgevoerd en het dus bij terugkomst in Nederland om een tweede R&O gaat. Het maakt niet uit of het risicogebied binnen of buiten de Europese Unie ligt.


Meer gevallen Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest breidt zich snel uit in de Duitse deelstaat Brandenburg. Het deelstaatbestuur spreekt van 'epidemische druk vanuit het Zuiden en Oosten' en vreest dat de ziekte naar het Noorden oprukt. Naast Brandenburg komt Afrikaanse varkenspest ook voor in de deelstaat Saksen.

In beide deelstaten zijn dit jaar al 176 besmette zwijnen ontdekt. Het eerste geval van Afrikaanse varkenspest in Duitsland werd gemeld op 10 september 2020. Volgens de laatste cijfers is het virus sindsdien bij 5.100 wilde zwijnen vastgesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer