Duitse exportstop herkauwers buiten EU, Nederland onderzoekt optie

De Duitse regering heeft vanwege dierenwelzijnsoverwegingen besloten om per 1 juli 2023 alle afspraken over exportcertificaten voor herkauwers naar niet-EU landen te beëindigen. Landbouwminister Piet Adema onderzoekt of dit ook voor Nederland mogelijk en wenselijk is.

Duitse+exportstop+herkauwers+buiten+EU%2C+Nederland+onderzoekt+optie
© Martijn van Rossum

De Tweede Kamer nam hierover op 26 januari 2023 een motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) aan. Deze verzoekt de minister zich in Europa actief te verzetten tegen het toestaan van diertransporten naar derde landen, ook over korte afstanden.

Om dit moment is er geen verbod op de export van vee naar buiten de EU. Volgens de Tweede Kamerleden Henk Wassenberg en Leonie Verstering van de PvdD verzetten diverse lidstaten zich tegen de in de aankomende transportverordening aangekondigde beperkingen voor langeafstandstransporten van dieren. Dat geldt ook voor een verbod op verre transporten van dieren naar niet-EU-landen.


Sperma in plaats van vee

Ten aanzien de langeafstandtransporten pleit de zogenaamde Vught-groep, bestaande uit België, Denemarken, Duitsland, Zweden en Nederland, voor een verbod op bepaalde langeafstandstransporten van levende dieren naar derde landen. Dat moet gelden voor zowel over de weg als over zee. De Vught-groep streeft naar het vervangen van verre transporten met levende dieren door het transport van vlees en genetisch uitgangsmateriaal, zoals sperma.


Ook zetten deze landen zich samen in voor voorschriften die het dierenwelzijn beter borgen en die de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van de regels verbeteren. De Europese Commissie verwacht dit najaar een voorstel voor de herziening van de transportverordening gereed te hebben.

Adema heeft op de Landbouw- en Visserijraad van 30 januari opgeroepen tot een algemeen verbod op transporten van levend vee naar landen buiten de EU, zoals hem via de motie is gevraagd. De oproep heeft geen steun gekregen. Vrijwel alle lidstaten, ook binnen de Vught-groep, vinden een verbod op korteafstandstransporten disproportioneel voor lidstaten aan de buitengrenzen van de EU.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer