Tweede Kamer vraagt om verzet tegen dierentransporten buiten EU

Nederland moet zich in Europa actief verzetten tegen het toestaan van dierentransporten naar derde landen, ook over korte afstanden. Dat heeft de Tweede Kamer aan minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meegegeven als boodschap voor zijn komende ontmoeting met andere Europese landbouwministers.

Tweede+Kamer+vraagt+om+verzet+tegen+dierentransporten+buiten+EU
© Han Reindsen

Het verzoek aan de minister stond in een motie die was ingediend door de Partij voor de Dieren. De partij constateert dat diverse Europese lidstaten zich verzetten tegen een verbod op langeafstandstransporten met dieren en dierentransporten naar niet-EU-landen, de derde landen. Volgens Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren willen deze lidstaten de export van schapen naar het Midden-Oosten zo in stand houden.

Wassenberg vindt het onwenselijk om dieren te exporteren naar landen met lagere dierenwelzijnsstandaarden omdat de EU daar geen toezicht kan houden op het welzijn van de dieren tijdens transporten, terwijl de EU daar volgens hem wel verantwoordelijk voor is. De meerderheid van de Tweede Kamer was het met hem eens.


Adema was niet enthousiast over het verzoek. Hij wees erop dat een dergelijk verbod de exportmogelijkheden voor landen aan de rand van Europa naar hun buurlanden flink beperkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer