Acht EU-landen tegen verbod langdurend veetransport

Acht vee-exporterende EU-landen proberen een verbod op veetransporten van langer dan acht uur tegen te houden. Door hun verzet is er nog geen vereiste gekwalificeerde meerderheid voor het transportonderdeel van een nieuwe Europese dierenwelzijnswet.

Acht+EU%2Dlanden+tegen+verbod+langdurend+veetransport
© Varkens Archief

Portugal, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Letland, Litouwen, Roemenië en Spanje zijn goed voor ongeveer 37 procent van de EU-bevolking. Volgens de EU-stemregels is voor nieuwe wetten een meerderheid nodig van landen die samen meer dan 65 procent van de EU-bevolking bedraagt.

De EU-landen zijn al langer verdeeld over de export van levende dieren. Duitsland, momenteel een grote exporteur, heeft daarom zelf al besloten om diertransporten naar niet-EU-landen te beperken door per 1 juli 2023 veterinaire certificaten in te trekken. Andere landen als Nederland, Zweden, België en Denemarken willen een EU-verbod. Zweden is dit half jaar EU-voorzitter.


Dierenwelzijnswet

Landbouwminister Piet Adema zegt in een Kamerbrief dat Nederland voorstander is van het beëindigen van de langeafstandstransporten van levende dieren. Hij zal binnenkort in een vergadering van de Europese landbouwministers opnieuw pleiten voor een verschuiving naar meer (geslacht) vleesvervoer in plaats van (levend) veevervoer.

De acht EU-landen zeggen dat ze wel vinden dat de dierenwelzijnswet gemoderniseerd moet worden, maar ze vinden dat de veehandel niet mag worden ingeperkt. Zo willen ze de massale schapenexport in verband met de ramadan naar het Midden-Oosten in stand houden.


Concurrentievermogen

Elke herziening moet rekening houden met 'de noodzaak om het economische concurrentievermogen van landbouwbedrijven in de EU te waarborgen' en niet gericht zijn op het verbieden of beperken van bepaalde soorten transport, aldus de protestnota. Een EU-verbod zal importerende landen dwingen om vee van verder weg gelegen leveranciers te kopen.

Vorig jaar januari stemde het Europees Parlement in met de beperking van veetransporten, maar kwam het niet tot een verbod. Het stemde wel voor het plaatsen van camera's op veewagens. Daar zijn de ministers het dan weer niet mee eens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer