'Samenwerking in oorlogstijd nodig'

Vorige week stonden we stil bij de Russische invasie van Oekraïne een jaar geleden. Deze vreselijke oorlog heeft al een jaar lang enorme impact op veel plekken op de wereld. Allereerst op burgers, in Oekraïne, en de rest van Europa. Maar zeker ook op de landbouw. Het verlies van de Oekraïense landbouw bedroeg eind vorig jaar ruim 40 miljard euro. Desastreuze cijfers van oogsten, vee en export die verloren gingen.

%27Samenwerking+in+oorlogstijd+nodig%27
© Dirk Hol

Maar ook graantekorten in de Hoorn van Afrika hebben ons laten zien hoe kwetsbaar onze Europese en wereldwijde voedselvoorziening is. We zijn van de ernst doordrongen, maar ondanks de energiecrisis en het stikstofvraagstuk dienen voedselzekerheid en gezond eten een hogere prioriteit in belangenbehartiging te krijgen. Dat is nu belangrijker dan ooit.

Hoelang de oorlog nog zal duren, is onzeker. Ook is het niet duidelijk hoelang de gevolgen van deze oorlog merkbaar zullen blijven. Duidelijk is in ieder geval wel dat de schade nu al enorm is en het van groot belang is dat we ondersteuning blijven bieden op de plekken waar we dat kunnen.

Waar dat kan, helpen we als organisatie al en dat willen we blijven doen. Zo stonden onze leden klaar met welkomstpakketten voor vluchtelingen en werken we op Europees gebied samen. We ondersteunen werkgevers die Oekraïense werknemers een plek willen bieden op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Voedselzekerheid en gezond eten dienen een hogere prioriteit in belangenbehartiging te krijgen

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Deze week hebben we daarom als LTO een intentieverklaring getekend met de Oekraïense ambassadeur bij ZLTO in Den Bosch. Met de getekende verklaring is officieel afgesproken om nauw in contact te blijven staan met elkaar en om elkaar te helpen waar mogelijk. Een afspraak die misschien vanzelfsprekend lijkt, maar die in deze tijd hard nodig is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer