'Het jaar van de landbouw: 2023'

Aan mij de eer om de eerste bestuurderscolumn van het nieuwe jaar te schrijven. Allereerst hoop ik dat u allen een periode van fijne feestdagen achter de rug heeft, dat u het jaar 2022 op een mooie manier heeft kunnen afsluiten en dat u vol goede moed en gezondheid het nieuwe jaar bent gestart.

%27Het+jaar+van+de+landbouw%3A+2023%27
© Dirk Hol

Het einde van het oude jaar is wat mij betreft altijd een passend moment voor reflectie. Afgelopen tijd heb ik veel stil mogen staan bij 2022: wat een ongekend jaar hebben we achter de rug. Onrustig en teleurstellend als het gaat om het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn, het ontoereikende nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het intrekken van de derogatie.

Dat is nog maar een kleine greep uit de lijst met opgaven en beperkingen die vorig jaar op het boerenerf zijn geland. Niet voor niets werd 2022 gekenmerkt door protesten, boerenzakdoeken en omgekeerde vlaggen. Maar dit jaar stond ook in het teken van een ommekeer. Het kabinet dat op de vingers werd getikt door Johan Remkes en vervolgens de stikstofplannen voor een groot deel moest aanpassen.

Een nieuw jaar betekent uiteraard ook het oude achter je laten en vooruitkijken. Laten we dat ook vooral doen. Landbouwminister Piet Adema zei onlangs in een interview dat 2023 het jaar van de oplossingen gaat zijn. Dat is hard nodig en daar hoop ik vurig op. Zeker nu de eerste stappen zijn gezet in het proces om tot een mogelijk Landbouwakkoord te komen.

Niet voor niets werd 2022 gekenmerkt door protesten, boerenzakdoeken en omgekeerde vlaggen

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Maar ik zou eigenlijk nog een stapje verder willen gaan dan de minister. Laten we afspreken dat 2023 het jaar van de landbouw wordt waarin er voor onze sector en de mooie boerenbedrijven die Nederland kent, nu eindelijk duidelijkheid en zekerheid komt. Het jaar waarin het boerenbelang vooropstaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer