'Feiten op ons bord, eet smakelijk!'

Hoogleraar Louise Fresco heeft een nieuw boek geschreven, 'Ons voedsel'. Afgelopen week was ze volop in de media om dat toe te lichten.

%27Feiten+op+ons+bord%2C+eet+smakelijk%21%27
© Dirk Hol

Tot een of twee generaties geleden was goed voedsel iets dat schaars was en waar je hard voor moest werken. Allesbehalve vanzelfsprekend. Met het wegvallen van dat besef, zo betoogt Fresco, heeft voedsel voor veel mensen een meer persoonlijk 'imagokarakter' gekregen. Met wat je eet en wat je niet eet, druk je uit wie je bent en hoe je in het leven staat.

Fresco werpt die principiële benadering van zich af en benadert voedselvraagstukken op basis van feiten en wetenschap. Het gaat erom (rationele) keuzes te maken. Wil je geen of minder vlees eten? Duidelijk, maar zeg niet dat je dat doet om voedseltekorten tegen te gaan. Grote delen van de wereld zijn niet geschikt voor akkerbouw. Daar vee laten grazen draagt juist bij aan het tegengaan van voedseltekorten. Pluimvee en varkens worden steeds meer gevoed met reststromen en dragen zo bij aan het sluiten van kringlopen.

Vind je duurzaamheid het belangrijkste criterium? Eet dan vooral tomaten uit onze Nederlandse kas. Duurzamer zijn ze nergens ter wereld. Datzelfde geldt voor de Nederlandse koe. Lokaal voedsel en korte ketens zijn krachtige en waardevolle initiatieven, maar geen enkele wereldstad op aarde kan gevoed worden met uitsluitend korte ketens. Zelfs niet als men (in Europa) bereid is om de hele winter kool en gedroogde bonen te eten.

Ik kan iedereen van harte aanbevelen om de interviews met Fresco terug te lezen en kijken. Want als het gaat over ons voedsel, dan kan het debat in de media, de samenleving en de politiek wel wat meer feiten gebruiken!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer