'Het trappetje van Remkes'

Als organisatie spreken wij voortdurend met de overheid, zeker als het gaat om stikstof. Zelfs tot ontbijt op het Catshuis aan toe. Waar dat vaak netjes verloopt, moet ik toch mijn ergernis uitspreken.

%27Het+trappetje+van+Remkes%27
© Dirk Hol

Deze week bleken er toch instanties te zijn die achter de rug om hun eigen gang gaan. Dat Rijkswaterstaat, het uitvoeringsorgaan van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, in een strooptocht naar stikstofruimte alvast boerenbedrijven opkoopt, is niet uit te leggen. Vooral niet als er ondernemers zijn die een dwangsom boven het hoofd hangt, omdat ze niet gelegaliseerd kunnen worden door gebrek aan stikstofruimte.

Zulke acties overvallen ons. Met een stevige brandbrief hebben wij daarom deze week een forse oproep aan de ministers Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof en Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat gestuurd: maak de toezeggingen voor Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders van het kabinet waar.

Nu lijkt het kabinet dan toch ook eindelijk het 'trappetje van Remkes' te gaan hanteren. Zogezegd: innoveren, extensiveren, verplaatsen en stoppen. Dat bleek deze week al uit de uitgelekte contouren van de opkoopregeling van het kabinet. Tegelijkertijd is dat de lijn die wij vorig jaar al in ons versnellingsakkoord 'Een duurzaam evenwicht' hebben voorgesteld: geef vrijwillige stoppers een aantrekkelijke regeling, zodat zij ruimte kunnen bieden voor onze blijvende boeren.

Geef vrijwillige stoppers een aantrekkelijke regeling, zodat zij ruimte kunnen bieden voor onze blijvende boeren

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Vanuit een laag vertrouwen in de overheid kijken we dus met zorg uit naar de brieven die gaan komen. Wij staan vooral voor de blijvers, nu de mogelijke routes voor stoppers steeds meer vorm beginnen te krijgen. Wij blijven ons hiervoor iedere dag stevig inzetten. Voor hen is het van grootste belang dat nu duidelijk wordt hoe zij in lengte van niet dagen, maar jaren hun bedrijf vorm kunnen geven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer