Waterschap Aa en Maas meldt explosieve stijging vandalisme

De afgelopen maanden zijn op diverse plekken besturingskasten en meetstations van waterschap Aa en Maas vernield. De schade is inmiddels opgelopen tot meer dan 100.000 euro, meldt het waterschap vrijdag.

Waterschap+Aa+en+Maas+meldt+explosieve+stijging+vandalisme
© Waterschap Aa en Maas

Aa en Maas had naar eigen zeggen niet eerder te maken met zo veel vandalisme. 'Deze vernielzucht en diefstal kost ons handenvol geld', zegt dijkgraaf Mario Jacobs. Sinds het voorjaar zijn al zeker zeven besturingskasten volledig vernield bij het waterschap, dat actief is in het noordoosten van Noord-Brabant.

'De schade aan de kasten is groot: deuren en het binnenwerk worden volledig kapot getrokken of in brand gestoken. Daarbij komt elektrische bedrading open te liggen, wat gevaarlijke situaties oplevert', aldus Aa en Maas. Ook een aantal kleinere meetstations is vernield. Het herstellen van een besturingskast of meetlocatie kan volgens het waterschap maanden duren.

Met behulp van de besturingskasten wordt de hoogte van de stuwen automatisch bediend. Als de mechaniek door vernieling niet meer bruikbaar is, moet de stuw handmatig worden bediend. Dat betekent dat medewerkers van het waterschap ter plekke de situatie goed in de gaten moeten houden. 'Bij extreme regenbuien kan dat problemen opleveren, omdat je veel minder snel de hoogte van de stuw kunt aanpassen', zegt Jacobs.

Motief onduidelijk

Wat erachter steekt of wat het motief is voor de vernielingen, is onduidelijk, geeft een woordvoerder van Aa en Maas aan. 'In enkele gevallen zijn onderdelen meegenomen uit die kasten, maar dat is niet in alle gevallen zo. Dan zou je nog denken: ze komen op de bedrading of de accu af. Het is ook niet zo dat de manier van vernielen elke keer hetzelfde is. De ene keer is brand gesticht, de andere keer is een kast uit elkaar getrokken.'

Een boodschap die meer zou kunnen vertellen over het waarom, is ook niet achtergelaten, laat de woordvoerder verder weten. Het waterschap lijkt ook de enige te zijn die hier last van heeft. Een woordvoerder van de Unie van Waterschappen zegt van geen ander waterschap te hebben gehoord dezelfde problemen te ervaren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer