Waterschap+Aa+en+Maas%3A+%2735+huishoudens+ondervinden+gevolgen+van+vernatting%27
Interview
© Ida Hylkema

Waterschap Aa en Maas: '35 huishoudens ondervinden gevolgen van vernatting'

Het landbouwgebied Leegveld moet via vernatting flinke offers brengen voor het hoogveenherstel bij buurman Deurnsche Peel. Omgevingsmanager Sjors Hoek van waterschap Aa en Maas houdt het overzicht over het uitvoeringsproject en onderhoudt het contact met de bewoners.


Welke offers moet Leegveld brengen?

'De doelstelling is om ongeveer 200 hectare nieuwe natuur te ontwikkelen waarin het waterpeil wordt verhoogd. Er worden kades aangelegd voor compartimentering, er komen nieuwe stuwtjes en de bouwvoor van aangekochte landbouwgrond wordt afgegraven.'

Sjors Hoek, omgevingsmanager waterschap Aa en Maas


Waarom moet dit allemaal gebeuren?

'Het gaat om het behoud van het hoogveen in de Deurnsche Peel en Mariapeel en dat kan alleen door vernatting. De Peel is als het ware een lekkende badkuip door de grootschalige ontginning die tot de jaren vijftig plaatsvond. Door peilopzet in het omliggende gebied komt er tegendruk, zodat het grondwaterpeil in de Deurnsche Peel stabieler wordt.'


Dit zal veel gevolgen hebben voor de boeren in het gebied.

'Ja. De basis voor de plannen is in 2005 vastgesteld en sindsdien zijn er al de nodige ondernemers gestopt of weggekocht. In en om Leegveld ondervinden straks ongeveer 35 huishoudens, voornamelijk boeren, de gevolgen van de vernatting.'


U heeft veel contact met de inwoners. Dat lijkt me geen dankbare taak.

'Natuurlijk is er weerstand, maar iedereen is bereid om erover te praten en ik kan overal op de koffie komen. Het contact met de boeren verloopt steeds soepeler. Hoe ingrijpend het proces soms ook is, ze denken wel met ons mee. Daar neem ik mijn petje voor af.'


Welke opties hebben de boeren die blijven?

'Ze kunnen mitigerende maatregelen nemen, zoals peilgestuurde drainage. Of de percelen ophogen met zo'n 10 tot 30 centimeter, met plaggen uit de bouwvoor die plaats maakt voor nieuwe natuur. De meeste boeren kiezen voor de laatste optie.

'Voor beide keuzes hebben we budget beschikbaar. Daarnaast is er een goede nazorgregeling met geld en mankracht om tot vijf jaar na het bereiken van het streefpeil nog problemen op te lossen.'


Wanneer moet alles in kannen en kruiken zijn?

'Het doel was dat het project in 2021 moest zijn afgerond. Maar er lopen nog 36 bezwaren bij de Raad van State, dus dat zorgt voor de nodige vertraging. De verwachting is dat de zitting nog dit najaar plaatsvindt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
Meer weer