Ruis op lijn tussen boeren en waterschap Aa en Maas

De liefde tussen waterschap Aa en Maas en ZLTO Asten is behoorlijk bekoeld. Reden voor de vertrouwensbreuk is de onduidelijkheid over het maaibeleid in en om ecologische verbindingszone Astense Aa en het uitblijven van een nadeelcompensatie na de ernstige wateroverlast in 2016.

Ruis+op+lijn+tussen+boeren+en+waterschap+Aa+en+Maas
© Van Helmond Loonbedrijf

De Astense Aa tussen de Busserdijk en Oostappen in Ommel onderging in 2013 een grote facelift. Om de natuur in en om de beek te herstellen, is de rechte loop meanderend gemaakt, zijn veel stuwen en terugslagkleppen verwijderd en is op enkele plekken grond afgegraven en natuur aangelegd.

In het voorjaar van 2016 viel er in het gebied in korte tijd zoveel regen dat de Astense Aa het niet meer kon afvoeren. Gevolg: de akkers en weilanden van de aangelanden, twaalf boeren, stonden lange tijd onder water.

Deal

Na jaren van overleg kwamen het waterschap en de betreffende boeren in september 2019 tot een deal: er zou vaker worden gemaaid en duikers zouden worden aangepast om een herhaling van de situatie in 2016 te voorkomen.

Er is iets misgegaan in onze communicatie naar de aangelanden

Peter van Dijk, lid van het dagelijks bestuur waterschap Aa en Maas

Een zakelijke mededeling van waterschap Aa en Maas leidde vorige week de vertrouwensbreuk in. Daarin werd de boeren medegedeeld dat ze geen recht hebben op een nadeelcompensatie van de wateroverlast en dat het waterschap toch stopt met het intensieve maaibeleid.

Bal ligt bij waterschap

ZLTO Asten is not amused. In een brief aan haar leden roept de ZLTO-afdeling haar achterban op om voorlopig geen zaken te doen met het waterschap. 'Verder doen wij nu even niets. De bal ligt bij het waterschap', reageert Rianne van Helmond, portefeuillehouder Water bij ZLTO Asten. 'Ik hou er helemaal niet van dat het zo moet, maar het is even niet anders.'

Peter van Dijk, lid van het dagelijks bestuur van Aa en Maas, begrijpt de onvrede van de boeren. 'Er zijn in deze zaak drie pijlers: kleine maatregelen zoals het plaatsen van stuwtjes en terugslagkleppen, het maaibeleid en de nadeelcompensatie. Voor wat betreft die laatste pijler is het tweeledig en daarom erg lastig', stelt hij.

Feiten op rij

'Aan de ene kant heb je de juridische onderbouwing waarom de aangelanden geen recht hebben op een nadeelcompensatie. Daar kan ik weinig tegen inbrengen. Maar moreel gezien voelt het onrechtvaardig. Hier zijn we intern nog niet mee klaar. We willen dat de feiten nog eens goed op een rijtje worden gezet. Daarna gaat het om de ambtelijke duiding versus het bestuurlijk verdict.'

Wat betreft het maaibeleid is er volgens Van Dijk sprake van een intern misverstand bij het waterschap. 'Er is iets misgegaan in onze communicatie naar de aangelanden', zegt hij.

'Het frequentere maaibeheer blijven we uitvoeren zoals met de aangelanden is afgesproken. Ik heb die afspraak zelf met hen gemaakt en daar houden we ons aan. We zullen dit zo snel mogelijk terugkoppelen naar ZLTO Asten en het ambtelijk vastleggen in het waterschap.'

Eerst zien

Van Helmond reageert terughoudend op de toezegging van de waterschapsbestuurder. 'Ik weet niet meer wat ik moet geloven. Het zou mooi zijn als het zo is, maar ik moet het eerst nog zien.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer