'Om verdroging tegen te gaan, hebben we boeren nodig'

Projectmanager Carel Nobbe van Waterschap Aa en Maas is kartrekker van het project 'Natte natuurparel Wijboschbroek'. Om verruiging en verdroging van het natuurgebied ten noorden van Schijndel tegen te gaan, wil het waterschap onder andere samenwerken met agrariërs in het gebied.

%27Om+verdroging+tegen+te+gaan%2C+hebben+we+boeren+nodig%27
© Ruud Ploeg

Wat is er aan de hand in Wijboschbroek?

'De leemhoudende, natte en voedselrijke bodem van het bos is uitermate geschikt voor unieke flora en fauna en populierengroei. Maar het gebied heeft al ruim een decennia last van verruiging en verdroging door lage waterstanden. Om dit tegen te gaan, moeten we het Wijboschbroek gaan vernatten. Daarvoor hebben we alle partijen nodig die een rol spelen in het gebied, onder wie zo'n twintig agrariërs.'

We willen nadrukkelijk de natuur vooruithelpen en tegelijkertijd de landbouwstructuur verbeteren

Carel Nobbe, projectmanager van Waterschap Aa en Maas

Hoe kunnen de agrarisch ondernemers een bijdrage leveren aan het project?

'Dat kan op verschillende manieren. Zij kunnen hun grond in de natte kern ruilen met grond in de randzone van het natuurgebied. Het is ook mogelijk om grond te verkopen als zij willen stoppen met hun bedrijf of als zij gronden kwijt willen.

'Ook kunnen ze overstappen op het zelf realiseren en beheren van de gewenste natuur. In dat geval worden ze financieel gecompenseerd, zodat ze een verdienmodel houden. Een voedselbos starten zou ook een optie kunnen zijn. We vragen agrariërs om vooral mee te denken en, in goed overleg, met hun eigen plannen te komen.'

Tonen ze interesse?

'Ze zijn nog wat afhoudend. Dat is begrijpelijk, want ze hebben altijd in dit gebied hun werk gedaan op hun eigen manier. Maar ook zij hebben last van de droogte, vooral de afgelopen twee jaar. Zowel voor de natuur als voor de landbouw moet er wat gebeuren. We willen nadrukkelijk de natuur vooruithelpen en tegelijkertijd de landbouwstructuur verbeteren.

'Onlangs hebben we een informatiebijeenkomst gehouden om de agrariërs actief bij het project te betrekken. Ook onderzoeksresultaten, bijvoorbeeld over de veranderingen in de grondwaterstand, moet hen meer duidelijkheid geven over de situatie en de mogelijkheden.'

Wanneer moet het gebeuren?

'We zijn nu in gesprek met alle partijen, zoals Staatsbosbeheer, de provincie, gemeenten, agrariërs en bos- en andere grondeigenaren. We streven ernaar in 2024 met de uitvoering te beginnen. Het gebied is erg versnipperd.

'Het kost dus tijd om de juiste puzzel te leggen. Maar we willen mensen niet onnodig lang in onzekerheid laten zitten. Wat mogelijk helpt, is dat er voldoende budget is vrijgemaakt om een faire grondprijs te bieden of inkomsten te compenseren en snel te handelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer