Natuurorganisaties blij, milieuorganisaties zien 'knieval voor landbouwsector'

Natuurorganisaties zijn blij dat het kabinet het stikstofplan van Johan Remkes omarmt. 'Met de aanpak van Remkes kunnen we nu samen op weg naar de toekomst', melden zes organisaties in een gezamenlijk statement.

Natuurorganisaties+blij%2C+milieuorganisaties+zien+%27knieval+voor+landbouwsector%27
© Twan Wiermans

Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, Vogelbescherming, de Natuur- en Milieufederaties, Landschappen NL en SoortenNL stellen dat de wil er is om samen, zij aan zij, verder te gaan: 'Boeren, natuurorganisaties, politiek en alle andere betrokken partijen. Iedereen beseft dat we dit niet zonder boeren kunnen. Zij horen bij Nederland en zijn van groot belang voor goed beheer en behoud van ons landschap en de biodiversiteit.'

Daarom moeten we samen zoeken naar nieuwe vormen van duurzamere landbouw met nieuwe verdienmodellen, vinden de organisaties. Dat gaat verder dan de aanpak van stikstof alleen. 'Remkes biedt hiervoor al aanknopingspunten die op korte termijn verder uitgewerkt moeten worden. De omslag naar een duurzamere sector in balans met natuur is de wérkelijke innovatie die we nodig hebben om de transitie in het landelijk gebied te realiseren.'


Ook andere sectoren zoals luchtvaart en industrie zullen moeten bijdragen aan het reduceren van de stikstofuitstoot, menen de zes natuurorganisaties.


'Volstrekt onduidelijk'

Greenpeace en Mobilisation for the Environment (Mob) zijn minder positief, laten zij gezamenlijk weten. Zij vinden dat het kabinet 'opnieuw een knieval doet' voor de agrarische sector. Met de kabinetsplannen is het 'volstrekt onduidelijk' of de meest kwetsbare natuur gered wordt. In het plan ontbreekt de ecologische onderbouwing van de kortetermijnmaatregelen, aldus de organisaties.

Zij twijfelen of de gefaseerde aanpak van piekbelasters die landbouwminister Piet Adema en stikstofminister Christianne van der Wal voorstaan, iets gaat opleveren. Ook vinden Greenpeace en Mob het een 'groot schandaal' dat in hun ogen PAS-melders voorrang krijgen op natuurherstel en hekelen ze de twee ijkmomenten die worden ingevoerd om de stikstofaanpak te evalueren. 'Dat zet de deur nú al wagenwijd open voor vertragingstactieken van onwillige provinciale bestuurders.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer