'Invullen bouwplan is steeds grotere puzzel'

Niet alleen vanwege veranderende regelgeving, maar ook door klimaatverandering en toenemende problemen met bodemgezondheid is het maken van een bouwplan voor akkerbouwers een steeds grotere puzzel.

%27Invullen+bouwplan+is+steeds+grotere+puzzel%27
© Dirk Hol

Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwe Oogst onder bijna vierhonderd akkerbouwers over hoe zij dit jaar en in de toekomst het bouwplan denken in te vullen. Akkerbouwers kiezen nog altijd voor intensievere teelten. Die gewassen vormen immers de basis van het inkomen van de akkerbouwer. En met de dure grond waarop zij telen, kan een minder lonend gewas al snel niet uit.

Een extensiever bouwplan zoals de overheid voor ogen heeft, volstaat voor de gemiddelde akkerbouwer niet. Het areaal granen en graszaden is de afgelopen tien jaar afgenomen, terwijl bij de intensieve gewassen sprake is van groei.

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid stimuleert het gebruik van rustgewassen, groenbemesters en eiwitgewassen. Dat zou enige compensatie moeten geven voor het gederfde inkomen bij deze teelten.

Een extensiever bouwplan zoals de overheid voor ogen heeft, volstaat voor de gemiddelde akkerbouwer niet

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Uit de peiling blijkt dat de helft van de akkerbouwers over vijf tot tien jaar nog dezelfde gewassen verwacht te telen. Ongeveer een kwart denkt dan een of twee gewassen te hebben vervangen door een extra rust- of eiwitgewas.

Dit betekent dat het aantrekkelijk gemaakt moet worden om deze gewassen te telen. Nieuwe ketens moeten worden ontwikkeld voor de verwerking en afzet van nieuwe teelten zoals eiwit- en vezelrijke gewassen.

De eerste stappen daarvoor zijn ook gezet. Het verdienmodel van de akkerbouwer zal bij de opzet van die ketens centraal staan. Dat biedt kansen om de positie van de boer in die nieuwe ketens goed te borgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer