'Verklein kloof tussen politiek, boer en burger nu'

Maar bijna de helft van de Nederlanders en bijna 30 procent van de boeren en tuinders hebben het gevoel dat ze er in dit land toe doen.

%27Verklein+kloof+tussen+politiek%2C+boer+en+burger+nu%27
© Dirk Hol

Het is een van de opzienbarende uitkomsten van het brede onderzoek dat Nieuwe Oogst in samenwerking met het Algemeen Dagblad heeft uitgevoerd. Bijna tweeduizend boeren en burgers vroegen we naar hun mening.

De uitkomsten van het onderzoek laten zien hoe verdeeld Nederland is, maar vooral hoe schrikbarend veel afstand gevoeld wordt tot de politiek. Polarisatie, politieke partijen die leeglopen, steeds minder mensen die stemmen, het geruzie op sociale media en de verharding van het politieke debat: de urgentie om de kloof te verkleinen is zeer groot.

Het verkleinen van de afstand tussen stad en platteland, maar vooral tussen boer, burger en politiek, zou het belangrijkste thema moeten zijn in de Provinciale Statenverkiezingen die medio maart worden gehouden.

Laat boer en burger weer voelen en merken dat het om hen draait in dit land

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Laat boeren en burgers weer voelen en merken dat het om hen draait in dit land en niet om de politiek zelf. Dat kan alleen als politici zich vooral richten op de inhoud, met oplossingen komen waar boeren en burgers ook daadwerkelijk mee geholpen zijn, het politieke debat niet gebruiken om zichzelf te profileren maar de mensen waar het om gaat centraal te zetten.

Hoe dichterbij de politiek is, hoe groter het vertrouwen, blijkt uit het onderzoek. De provinciale en waterschapsverkiezingen die over ruim anderhalve maand plaatsvinden, zijn een kans voor politici om zich juist op dit thema te profileren.

Boeren en burgers zijn de polarisatie namelijk allang beu en bereid om de kloof tussen hen in ieder geval te dichten. Nu de politiek nog.


• Bekijk meer op nieuweoogst.nl/onderzoek

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer