'Regionalisering verdringt belang export onterecht'

Het World Economic Forum (WEF) begint deze week de jaarlijkse bijeenkomst van politici, CEO's, ngo's en wetenschappers. Het thema dit jaar: samenwerken in een gefragmenteerde wereld.

%27Regionalisering+verdringt+belang+export+onterecht%27
© Dirk Hol

Een recordaantal topbestuurders is afgereisd naar het Zwitserse bergdorp waar de top plaatsvindt. Logisch, als je bedenkt dat het aantal crises in de wereld groot is.

De toekomst van ons voedselsysteem is ook een van de centrale thema's. Landen als China, Rusland en Verenigde Staten willen meer zelfvoorzienend zijn om minder afhankelijk te worden van import. Dat geldt ook voor de voedselvoorziening. Ook Europa richt zich meer op het eigen continent door in te zetten op kringlooplandbouw.

Als de wereld complexer wordt, is de natuurlijke reactie om je meer terug te trekken in je eigen bubbel. Omdat landen minder afhankelijk willen zijn, staat de onderlinge samenwerking onder druk. Terwijl de oplossingen juist samen gezocht moeten worden.

De Nederlandse handels- en exportpositie staan duidelijk onder druk

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Deze week start ook de Grüne Woche in Berlijn. Regionalisering van voedselproductie, -verwerking en -afzet staat centraal. Voor het eerst pronkt Nederland niet met de jaarlijkse exportcijfers op deze beurs, waar de Nederlandse inbreng bedoeld is om de handelsrelatie met Duitsland te versterken.

Het is duidelijk dat de Nederlandse handels- en exportpositie onder druk staan sinds corona en toenemende kritiek op handelsverdragen. Het is tegelijkertijd belangrijk dat Nederland blijft investeren in de strategische handelspositie die het als uiterst sterk landbouwland altijd heeft gehad. Juist daarom zijn export en de bijbehorende samenwerking zeer belangrijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer