'Het Landbouwakkoord is een unieke kans'

52 partijen zijn betrokken bij de totstandkoming van het Landbouwakkoord. Het moet een overeenkomst zijn waarin staat wat voor land- en tuinbouw we in 2040 in Nederland willen en wat boeren en tuinders daarvoor nodig hebben.

%27Het+Landbouwakkoord+is+een+unieke+kans%27
© Dirk Hol

Het akkoord moet zorgen voor een toekomstbestendige sector met maatschappelijk en politiek draagvlak. Al met al een unieke exercitie.

Hoewel ik veel scepsis hoor, is er ook optimisme. De urgentie van dit akkoord is zeer groot, zeker met het oog op de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen waarbij ook de samenstelling van de Eerste Kamer wordt bepaald.

Waarom die urgentie? Natuurlijk krijgt BBB een bak met stemmen, maar dat geldt ook voor het nieuwe linkse blok van PvdA en GroenLinks. Het aantal zetels dat de coalitiepartijen nu in de Eerste Kamer in handen hebben, zal kleiner worden. En ze hebben nu al geen meerderheid.

Na 15 maart zal er een meer linkse Haagse wind waaien, ondanks BBB

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De vraag is met wie het kabinet na 15 maart zaken gaat doen om wel een meerderheid te krijgen in de Senaat. Het ziet ernaar uit dat de regeringspartijen niet om PvdA en GroenLinks heen kunnen, omdat het rechtse blok te versnipperd is met JA21, BBB, PVV en Forum voor Democratie, waarbij de laatste twee geen serieuze onderhandelingspartner zijn voor het kabinet.

De kans is dus groot dat het kabinetsbeleid noodgedwongen eerder meer naar links wordt getrokken dan naar rechts. Met alle nadelige gevolgen voor de boer en tuinder van dien.

Het is daarom des te meer van belang dat een breedgedragen Landbouwakkoord slaagt, opdat de land- en tuinbouw meer buiten de politiek kan worden gehouden en niet ten prooi valt aan een meer linkse Haagse wind, ondanks alle stemmen die BBB binnen zal halen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer