Provincies dringen bij minister aan op minder bescherming wolf

Provincies Fryslân, Drenthe en Overijssel willen dat de wolf op Europees niveau minder wordt beschermd. In een brief dringen ze er bij minister Christianne van der Wal op aan om hiervoor te pleiten bij de Europese Commissie.

Provincies+dringen+bij+minister+aan+op+minder+bescherming+wolf
© ZLTO

Met het instellen van leefgebieden waar de wolf ruimte krijgt om wilde prooidieren te vangen, moeten volgens er de provincies in andere regio's met meer vee maatregelen komen om het dier te verjagen, af te schrikken of te doden. De situatie op het platteland is onhoudbaar stellen ze, omdat onder de huidige wet- en regelgeving geen beheermaatregelen mogelijk zijn voor bestrijding van de wolf. Zij vrezen dat veel vee en hobbydieren niet meer geweid gaan worden.

Dat heeft gevolgen voor het landschappelijke effect en de biodiversiteit en het draagvlak voor natuur. 'Juist omwille van het draagvlak voor de wolf en het doel om conflictarm met de wolf samen te leven, doen wij een beroep op u om hierin verandering te brengen', schrijven de provincies de minister.


Enorme subsidiekosten

Het treffen van preventieve maatregelen als het plaatsen van hekken en rasters laat volgens provincies Overijssel, Fryslân en Drenthe nog te wensen over. Veehouders lopen tegen de effectiviteit aan en het ontbreken van onder andere geld om de geplaatste hekwerken te onderhouden.

Ook mist er een langetermijnvisie en daarmee toekomstige mogelijkheden voor beheer van de wolf. De kosten van het subsidiëren van preventieve maatregelen zijn volgens de provincies enorm. Dat staat volgens de provincies op gespannen voet met de groei van de wolvenpopulatie in Europa, 'waarmee de gunstige staat van instandhouding van de wolf op Europees niveau reeds ruim wordt behaald'.


Provincie Gelderland schreef eind vorig jaar al een brief aan minister Van der Wal om te pleiten voor aanpassing van de beschermde status van de wolf. Ook het Europees Parlement wenst door het aannemen van een resolutie in november vorig jaar dat de wolf in Europa minder strikt wordt beschermd.


LTO: begin van kanteling

LTO Nederland-vakgroepvoorzitter Schapenhouderij Saskia Duives-Cahuzak meldt dat de brief van de provincies het 'begin van een kanteling is in het denken over de wolf'. 'We zijn blij dat de provincies hun verantwoordelijkheid nemen. Het kan niet zo doorgaan.' De LTO-bestuurder vraagt zich echter af of leefgebieden bijdragen aan een oplossing. 'Hoe houd je wolven binnen het leefgebied, ga je de dieren opsluiten?'

Duives-Cahuzak ziet veel meer in het aanvragen van derogatie in Brussel om de wolf minder te beschermen en actiever te beheren. 'Zweden en Zwitserland hebben dat ook gedaan, zij zijn voorlopers. Het Rijk verschuilt zich nog te veel achter bescherming van de wolf. Provincies zouden bij het Rijk hierop kunnen aandringen, want hier is geen voedsel voor de wolf. Ze richten of grote schade aan of worden doodgereden.'


Voorzitter Jehan Bouma van Stichting Wolvenhek Fryslân vindt ook dat de provincies en het Rijk zelf meer 'aan de bak moeten.' 'Wanneer je naar een ander wijst om het probleem op te lossen, dan gebeurt er niet veel. Dat zie je overal. De Nederlandse overheden jammeren dat de Europese Commissie het maar moet zeggen, maar de oplossingen zijn er. Bijvoorbeeld met een wolvenhek. Het is onzin dat er geen geld is voor onderhoud van het hek, dat geld ligt er', stelt de Friese schapenhouder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    95 %
  • Vrijdag
    10° / 7°
    90 %
  • Zaterdag
    7° / 5°
    90 %
Meer weer