101 wolvenaanvallen op landbouwhuisdieren dit najaar

In de periode 1 augustus tot en met 31 oktober 2022 kwamen bij het Wolvenmeldpunt 137 meldingen binnen van vermoedelijke wolvenaanvallen op landbouwhuisdieren. 101 daarvan konden daadwerkelijk aan het roofdier worden toegeschreven.

101+wolvenaanvallen+op+landbouwhuisdieren+dit+najaar
© ZLTO

Dat meldt de provinciale uitvoeringsorganisatie BIJ12 woensdag in een tussenrapportage over de aanwezigheid van de wolf in Nederland. In totaal kwamen er dit najaar 1.070 meldingen binnen van (vermoedelijke) sporen van wolven. Bij 407 meldingen bleek dat het daadwerkelijk om een wolf ging.


In diezelfde periode is de aanwezigheid van minimaal achttien verschillende wolven vastgesteld. Daarvan zijn negen wolven korter dan zes maanden in Nederland, dit zijn zwervende wolven. De andere wolven hebben zich gevestigd in ons land of betreffen nakomelingen van de roedel op de Noord-Veluwe.

Zwervende wolven hebben de afgelopen maanden in het noorden van Nederland vaker dan voorheen groot vee als pony's, veulens en (jonge) koeien aangevallen. Wolven die al in ons land gevestigd waren, hebben naar verhouding meer schapen aangevallen. Volgens deskundigen kan dit het gevolg zijn van een grotere voedselbehoefte van de gevestigde roedels die deze zomer jongen kregen.


Wolven op doortocht

Een opvallende recente waarneming is die van wolf GW2541m. Zijn aanwezigheid is in Nederland voor het eerst in april 2022 vastgesteld in de regio van de Noordoostpolder. In augustus 2022 is zijn DNA daar opnieuw aangetroffen. Verrassend genoeg werd zijn DNA begin september vele kilometers verderop aangetroffen bij Banholt in Zuid-Limburg. Dat is hemelsbreed 200 kilometer verderop.

Niet veel later, op 14 september, trof men GW2541m aan in Zuid-Wallonië. Bijzonder aan deze doortocht is dat het de lange afstanden illustreert die wolven op doortocht kunnen afleggen. Ook wolf GW2488m heeft grote afstanden afgelegd. Deze zwervende wolf komt uit Duitsland en heeft een tijd in Drenthe rondgezworven. Onlangs is hij waargenomen bij de grens met Luxemburg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer