Minister Van der Wal vindt mogelijke terugkeer lynx 'een dilemma'

De mogelijke terugkeer van de lynx naar Nederland is voor minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof 'een dilemma'. De middelgrote kat is onlangs op ongeveer 20 kilometer met de grens in Duitsland gesignaleerd.

Minister+Van+der+Wal+vindt+mogelijke+terugkeer+lynx+%27een+dilemma%27
© ANP

Natuurorganisatie ARK Natuurontwikkeling denkt dat de lynx een rentree kan maken. Tegen Omroep Gelderland en de NOS zegt de organisatie dat de Veluwe, waar nu al wolven voorkomen, geschikt is voor de lynx. Nederland staat nu voor dezelfde dilemma's als toen de wolf terugkeerde in Nederland, zegt Van der Wal. 'Het is een verrijking voor de biodiversiteit, maar we moeten er ook aan wennen en ons aanpassen.'


De lynx heeft ongeveer het formaat van een grote hond en voedt zich voornamelijk met kleinere prooien zoals vogels, konijnen of andere knaagdieren. Ook reeën staan op het menu. De lynx komt vlak over de grens voor in de Ardennen en in Duitsland en is beschermd. Het dier komt sinds de negentiende eeuw niet meer voor in Nederland.


Beschermen vee

Vooral veehouders zullen niet direct juichen als de lynx zich weer in Nederland vestigt, denkt Van der Wal. 'Samen met hen moeten we dan kijken naar preventieve maatregelen.' Nu al plaatsen boeren hekken tegen wolven, maar desondanks bijten de roofdieren vooral in het noorden van Nederland schapen en ander vee dood. Echt populair zijn de rasters nog niet.

De minister beantwoordde deze week ook Kamervragen van de Groep Van Haga over de wolf. Daarin stelt ze dat de bescherming van vee in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de veehouder is. 'Samen met de provincies zet ik in op adequate informatie over het beschermen van vee en hobbydieren. Het plaatsen van wolfwerende hekken of het 's nachts ophokken van vee zijn bijvoorbeeld goed uitvoerbare mogelijkheden die veehouders kunnen toepassen om dieren te beschermen tegen aanvallen door wolven', aldus de bewindsvrouw.

'De wolf is een waardevolle aanvulling op de Nederlandse biodiversiteit, maar zijn komst zorgt voor veel maatschappelijke onrust en voor schade. Daar maak ik mij zorgen om', stelt Van der Wal in de beantwoording. 'Ik ben van mening dat samenleven met de wolf in Nederland mogelijk is en dat we manieren moeten vinden om samen te leven met de wolf in een klein land waar wolf, mens en de dieren die gehouden worden door de mens, dicht op elkaar leven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer