Kunstmestbedrijf OCI profiteert van hoge prijzen

Kunstmestbedrijf OCI heeft afgelopen jaar volop geprofiteerd van de hoge prijzen voor zijn producten. De winst van het bedrijf, dat aan de Amsterdamse beurs genoteerd is, ging meer dan met driekwart omhoog ten opzichte van 2021.

Kunstmestbedrijf+OCI+profiteert+van+hoge+prijzen
© Twan Wiermans

OCI heeft de prijs van stikstofkunstmest de laatste tijd wel weer zien dalen, maar aan de andere kant nam de vraag weer toe. Dat was vooral het geval in de Verenigde Staten. Voor methanol, een ander product van OCI, voorziet het bedrijf door de heropening van de Chinese economie een goed jaar.


De omzet van OCI steeg met 54 procent tot 9,7 miljard dollar, omgerekend 9 miljard euro. De winst ging zelfs met 84 procent omhoog, tot 1,3 miljard dollar. Kunstmestproducenten boeren goed door de sterk gestegen energieprijzen. Voorraden die nog met goedkoop gas zijn geproduceerd, werden in 2022 veel meer waard. Het Noorse Yara zag mede daardoor de winst verzevenvoudigen naar 2,8 miljard dollar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer