Nieuwe afspraken in de maak voor Wet gewasbescherming en biociden

Een aantal overheidsdiensten werkt aan nieuwe samenwerkingsafspraken voor het toezicht en de handhaving op de Wet gewasbescherming en biociden (Wgb). Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Nieuwe+afspraken+in+de+maak+voor+Wet+gewasbescherming+en+biociden
© Han Reindsen

De NVWA schrijft dat de huidige afspraken niet volledig aansluiten op de praktijk en onduidelijkheid geven over de verhouding tussen strafrechtelijke en bestuursrechtelijke inzet. De twee documenten waarin die verhouding nader is ingevuld, worden daarom per direct ingetrokken.

Het Handhavingsdocument Wgb 2008 wordt ingetrokken door alle ondertekenaars: de NVWA (namens het ministerie van LNV), het Openbaar Ministerie (OM) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Daarnaast wordt de Gezamenlijke sanctiestrategie Wgb (9 maart 2011) ingetrokken door alle ondertekenaars. Dat zijn de ILT, NVWA (namens het ministerie van LNV), Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en Unie van Waterschappen (UvW, namens de waterschappen).


Coördinatie door ILT

De ILT gaat het nieuwe traject coördineren. Andere betrokken ketenpartners en toezichthouders zijn het OM, de NLA, NVWA, politie, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de UvW.

Doel van de nieuwe samenwerkingsafspraken is om de rolverdeling en uniformiteit in de handhaving op de Wgb te actualiseren en bestendigen. Totdat de nieuwe afspraken zijn vastgesteld, geldt de huidige verdeling van toezicht en handhaving waarbij het OM nadrukkelijk bevoegd is om over te gaan tot strafrechtelijke handhaving.


Taakverdeling

In de nieuwe samenwerking ziet de ILT toe op het gebruik van biociden in de industrie en door professionele gebruikers en legt sancties op bij overtredingen. De IGJ is toezichthouder voor het biocidengebruik in zorginstellingen. Verder zien de waterschappen toe op het gebruik van biociden nabij oppervlaktewater.

Het SodM houdt toezicht op het biocidengebruik, de veiligheid en milieubescherming bij mijnbouwactiviteiten, het gasnetwerk en windenergie op zee. De samenwerking loopt via onderlinge contacten en samenwerkingsverbanden als het Landelijk Overleg Biociden en het Biociden Overleg Statusbepaling. De NVWA houdt zicht op veiligheid van consumentenproducten in relatie tot gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Ook is de NVWA toezichthouder voor de productie, handel (inclusief import) en gebruik binnen en buiten de landbouw van gewasbeschermingsmiddelen. Daar houden overigens ook de waterschappen toezicht op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer