NVWA laat half miljoen waterplanten vernietigen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze week op een handelskwekerij in het westen van het land ongeveer een half miljoen waterplanten laten vernietigen. Het gaat om de grote vlotvaren (Salvinia molesta), een invasieve uitheemse soort die niet mag worden verhandeld.

NVWA+laat+half+miljoen+waterplanten+vernietigen
© NVWA

Inspecteurs van de NVWA troffen de waterplanten vorige week aan tijdens een inspectie. Het bedrijf kweekt en handelt op grote schaal in waterplanten. Het bedrijf dacht een grote voorraad Salvinia minima te hebben. De Salvinia minima heeft geen officiële Nederlandse naam. Deze soort staat niet op de Europese lijst van invasieve soorten en mag wel worden verkocht. Maar na een analyse door de NVWA bleek het om de verboden grote vlotvaren te gaan.


Het verschil tussen de Salvinia minima en de grote vlotvaren is lastig te zien en de NVWA vermoedt dat de voorraad Salvinia minima de afgelopen jaren besmet is geraakt met de grote vlotvaren. De invasieve uitheemse waterplant heeft de Salvinia minima op het bedrijf uiteindelijk verdrongen. Hoe de voorraad besmet is geraakt, is niet meer te achterhalen. Het bedrijf kocht door de jaren heen bij meerdere leveranciers waterplanten om de eigen voorraad aan te vullen.

Het is niet eerder voorgekomen dat de NVWA zo’n grote partij van een invasief soort heeft aangetroffen. De NVWA heeft na overleg met RVO het bedrijf opgedragen de partij te laten vernietigen, op kosten van de onderneming. Ook krijgt het bedrijf een officiële schriftelijke waarschuwing.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer