BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw vormt basis voor beloning prestaties

Akkerbouwers kunnen een grote bijdrage leveren aan het herstel van biodiversiteit en verdienen daarvoor waardering. De BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw helpt de prestaties op dit gebied meetbaar te maken en vormt de basis voor de beloning van die prestaties.

BiodiversiteitsMonitor+Akkerbouw+vormt+basis+voor+beloning+prestaties
© Job Hiddink

De Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw wordt tijdens een symposium op 14 februari officieel gelanceerd. Tussen 2020 en 2022 is vanuit de publiek-private samenwerking BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw gewerkt aan de ontwikkeling van de monitor. Met een set van acht kritische prestatie-indicatoren kunnen akkerbouwers hun prestaties voor biodiversiteit meetbaar maken.

'Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de teelt van rustgewassen en een verhoogd aandeel natuurlijke elementen de biodiversiteit sterk verbeteren', zegt voorzitter Matthé Elema van de stuurgroep. 'Alle succesvolle maatregelen staan uitgebreid beschreven in een brochure. Dit inclusief onderbouwing, berekeningssystematiek en databron voor de berekening per indicator.'


Uitgangspunten

Voor de ontwikkeling van de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw en de uitrol in de praktijk geldt een aantal uitgangspunten. Elema: 'De monitor moet een breedgedragen instrument worden om de inzet van de akkerbouw voor biodiversiteitsherstel in Nederland inzichtelijk te maken en te waarderen.'


Verder moet er volgens de stuurgroepvoorzitter oog zijn voor regionale afstemming van de kritische prestatie-indicatoren (kpi's) op drempel- en streefwaarden. 'Ook hebben akkerbouwers handelingsperspectief nodig en moeten zij zich kunnen verbeteren in de score op de integrale set indicatoren.'

Elema benadrukt dat de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw is gebaseerd op minimale lasten voor telers, betrouwbaarheid voor gebruikers als basis voor beloning en respect voor de datapositie van telers. 'Daarnaast moet de monitor aansluiten bij het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. We hopen dat deze set van kpi's er mede voor zorgt dat er geen wildgroei van indicatoren ontstaat. Deze set is wetenschappelijk onderbouwd en wordt breedgedragen', constateert hij.


Betrokken partijen

De ontwikkeling van de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw gebeurde op initiatief van BO Akkerbouw, Rabobank, provincie Groningen en het Wereld Natuurfonds. Dit vond plaats in samenwerking met Wageningen University & Research, BoerenNatuur en het Louis Bolk Instituut en met medefinanciering van de Topsector Agri & Food.

De monitor is onderdeel van het Actieplan Plantgezondheid van BO Akkerbouw en haar leden. Via dit actieplan werkt de brancheorganisatie samen met andere organisaties aan duurzame teeltmethoden, waarvan biodiversiteit een van de pijlers is. De ontwikkeling van de monitor en de daarbij behorende beloningssystematiek zijn sterk verbonden met het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer