ABN Amro: 40 miljard euro schade biodiversiteit door Nederlandse economie

De productie en consumptie in Nederland veroorzaakt voor bijna 40 miljard euro schade aan de biodiversiteit. Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro en het Impact Institute, waarin de schade van 65 bedrijfstakken via de handel met 140 landen en het gebruik van 42 typen gewassen in kaart is gebracht.

ABN+Amro%3A+40+miljard+euro+schade+biodiversiteit+door+Nederlandse+economie
© Studio Kastermans

De schade wordt veroorzaakt door niet-duurzaam landgebruik, uitstoot van broeikasgassen en lucht- en watervervuiling. Dit beïnvloedt de biodiversiteit en leidt tot verlies aan waarde voor 'ecosysteemdiensten' in binnen- en buitenland, zoals voedselproductie, koolstofopslag en het filteren van lucht en water.

Met het onderzoek wil ABN Amro inzichtelijk maken wat bedrijven en instituten, waaronder de financiële sector, kunnen doen om de schade aan de biodiversiteit terug te dringen. Een groot deel van de schade, 70 procent, vindt niet bij bedrijfstakken plaats, maar bij klanten of leveranciers. De bank noemt als voorbeeld de import van cacao die samengaat met landgebruik in Ivoorkust en Ghana of de invoer van rundvlees met watervervuiling in Argentinië.


De sleutel tot de oplossing van de biodiversiteitscrisis ligt volgens de onderzoekers niet alleen bij de agrarische sector of de voedingsmiddelenindustrie, die samen goed zijn voor bijna een kwart van de schade. Zo gaat ook het IT-gebruik van banken of zakelijke dienstverleners gepaard met milieuschade via een groot energieverbruik in datacenters en het gebruik van schaarse metalen in hardware.


Integraal onderdeel

De onderzoekers vinden dan ook dat het terugdringen van de schade een integraal onderdeel moet zijn van de bedrijfsvoering. Hierbij kan worden gedacht aan het aanstellen van een ecoloog of bioloog in de bedrijfstop, die strategische keuzes zo kunnen beïnvloeden.

Daarnaast speelt de overheid een cruciale rol. Zo is een verschuiving nodig van de focus op economische groei naar bredere welvaartsindicatoren als basis voor beleid. Op die manier worden ook inkomensgelijkheid, biodiversiteit en gezondheid meegenomen als maatstaf voor succesvol beleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer