Natuurminister Van der Wal: akkoord biodiversiteit 'ambitieus'

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof vindt het biodiversiteitsakkoord dat is gesloten in de Canadese stad Montreal 'historisch en ambitieus'. De minister was namens Nederland enkele dagen aanwezig op de natuurtop.

Natuurminister+Van+der+Wal%3A+akkoord+biodiversiteit+%27ambitieus%27
© Dirk Hol

Afgesproken is dat voor 2030 30 procent van al het landoppervlak, kustgebieden, binnenwateren en oceanen effectief moet worden beschermd. Opgeteld moeten landen vanaf dat jaar ook jaarlijks 200 miljard euro uittrekken om biodiversiteit te bevorderen. Hier gaat het om zowel privaat geld als middelen vanuit overheden. Ook moet voedselverspilling worden gehalveerd en moeten afvalproductie en overconsumptie 'significant omlaag'.

Van der Wal zegt in een reactie dat afspraken over financiering, monitoring en rapportage 'speerpunten van Nederland' waren. 'Goed dat deze punten onderdeel zijn van het akkoord.' De minister is 'heel blij' dat het is gelukt tot een akkoord te komen.


Nu er een akkoord ligt, roepen verschillende organisaties op tot actie. Greenpeace laat weten dat met 'bescherming op papier' nog geen einde komt aan de 'massale uitsterving' van soorten. Natuurorganisatie IUCN, die bekend is van de Rode lijsten van bedreigde plant- en diersoorten, zegt dat het akkoord op zichzelf nog geen verandering brengt, maar dat landen nu zelf concrete acties moeten ondernemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer