Bietenprijs maakt een forse sprong

Landbouwcoöperatie Cosun heeft de bietenprijs voor 2022 vastgesteld op 68,75 euro per ton. Deze prijs is een ruime verbetering ten opzichte van de 40 euro per ton suikerbieten van vorig jaar.

Bietenprijs+maakt+een+forse+sprong
© Huisman Media

De bietenprijs is vandaag bekendgemaakt aan leden van de coöperatie via een sms-bericht. De prijs van 68,75 euro is opgebouwd uit de basisprijs van 32,50 euro en een ledentoeslag van 36,25 euro per ton en geldt voor suikerbieten die geleverd zijn op basis van de standaardcondities. Dat betekent bij 17 procent suiker en een winbaarheid van 91.Afgelopen campagne verwerkten de fabrieken van Cosun 7,3 miljoen ton suikerbieten tot 1,2 miljoen ton suiker. Het gemiddelde suikergehalte is vastgesteld op 16,5 procent en de gemiddelde winbaarheid op 90,4. Daarmee komt de gemiddelde uitbetaling voor suikerbieten dit jaar op 65,24 euro. Voor de bietenoogst van 2021 betaalde Cosun gemiddeld 38,91 euro per ton uit.


Compensatie voor gestegen kosten

Bij een gemiddelde opbrengst van 88 ton suikerbieten per hectare komt de gemiddelde financiële opbrengst voor suikerbieten dit jaar op ruim 5.500 euro per hectare. Dat was vorig jaar nog bijna 3.129 euro per hectare. Voor de bietentelers levert dat volgens Cosun een goede compensatie van de gestegen kosten.

Voor de surplusbieten bepaalt Cosun de uitbetalingsprijs op 30 euro bij een standaard kwaliteit van 17 procent suiker en een winbaar van 91. Dit jaar komt dat neer op een werkelijke uitbetaling van gemiddeld 28,47 euro per ton. Cosun verhoogt daarmee de prijs voor surplusbieten met 2,50 euro per ton ten opzichte van vorig jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer