Bietencampagne: suikergehalte 16,5 procent, suikeropbrengst 14,5 ton

Het suikergehalte van de bietencampagne 2022-2023 is uitgekomen op een landelijk gemiddelde van 16,5 procent. De suikeropbrengst van 14,5 ton per hectare komt in de top 3 hoogste opbrengsten. Verder meldt Cosun Beet Company een wortelopbrengst van 88 ton per hectare.

Bietencampagne%3A+suikergehalte+16%2C5+procent%2C+suikeropbrengst+14%2C5+ton
© Marcel Berendsen

De bietencampagne 2022-2023 eindigde vrijdag 27 januari in het Groningse Vierverlaten. Twee dagen eerder sloot de campagne in het Brabantse Dinteloord. Cosun geeft aan dat de fabrieken in 136 dagen ruim 1,2 miljoen ton suiker hebben geproduceerd.

De gemiddelde suikeropbrengst van 14,5 ton per hectare in Nederland komt in de top 3 hoogste opbrengsten ooit. Alleen in 2014 en in 2017 was de suikeropbrengst per hectare hoger. 14,5 ton suiker in 2022 betekent bijna 0,8 ton per hectare meer dan in 2021 en 0,6 ton meer dan het vijfjarig gemiddelde.De beste suikerpercentages waren deze campagne voor de noordelijke zand- en dalgronden: ruim 17 procent. Regio West-Brabant noteert met 15,8 procent het laagste suikergehalte. Telers in Oost- en Zuidelijk Flevoland behaalden met gemiddeld 109,8 ton per hectare de hoogste wortelopbrengst. De bieten van de noordelijke zandgronden bleven met 74,4 ton per hectare wat achter.


Winbaarheid en tarra

De winbaarheid in de campagne 2022-2023 noteert 90,4. Tussen de regio's zit daarin weinig verschil. Het gemiddelde tarrapercentage bedraagt 11,1 procent. De hoogste waarden zijn voor het zuidwesten van het land, met op Zeeuws-Vlaanderen een tarrapercentage van 12,9 procent. Het rooien ging makkelijker op de noordelijke zand- en dalgronden met een tarra van gemiddeld 9,8 procent.


Volgens Cosun was voornamelijk in het zuiden van het land de kwaliteit van de suikerbieten aan het eind van de campagne wisselend door de schommelende temperaturen. Onder de bijzondere voorwaarden-vorstschade is een kleine 140.000 ton bieten geleverd.

De meeste bieten zijn ondanks de vele regen gerooid. Voor 56 hectare was de kwaliteit te slecht om nog te kunnen leveren. Ook van suikerbieten aan de hoop die minder goed tegen vorst waren beschermd, viel de kwaliteit tegen. Ongeveer 9.000 ton daarvan is afgekeurd en dus niet geleverd, meldt Cosun.


Bietenvervoer per schip

Het vervoer van suikerbieten per schip vanuit Limburg naar Dinteloord is ook deze campagne weer gegroeid. Ten opzichte van de vorige campagne kwamen er 50.000 ton bieten meer over het water naar Brabant. Dat scheelt ruim 16.000 vrachtwagenbewegingen en het bespaart volgens Cosun ten opzichte van vervoer met vrachtwagens circa 20 procent CO2.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer