Bewaarverliezen in suikerbieten lopen op

Cosun Beet Company meldt dat de gemiddelde bewaarverliezen van de laatgeleverde suikerbieten deze campagne hoger zijn dan de voorgaande jaren.

Bewaarverliezen+in+suikerbieten+lopen+op
© Marcel Berendsen

Als oorzaak noemt de agrarische dienst de grote temperatuurwisselingen tijdens de bewaring gevolgd door de hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Verder daalt ook bij de suikerbieten in het veld het suikergehalte meer dan normaal. In de voorgaande campagneweek is het gemiddelde suikergehalte van de aangeleverde suikerbieten vastgesteld op 16,1 procent.

Volgens Cosun Beet Company is vooral in bietenhopen die alleen met plastic zijn afgedekt in de buitenste laag vorstschade ontstaan. Deze buitenste suikerbieten zijn gaan rotten en daardoor niet meer verwerkbaar. Bacteriegroei op de bieten zorgt voor ernstige verwerkingsproblemen in de suikerfabriek.


Aangetaste bieten verwijderen

De suikerfabrikant meldt dat het daarom van belang is dat de aangetaste bieten worden verwijderd om ze te kunnen verladen. Dat is ook om te voorkomen dat nog gezonde suikerbieten worden aangetast. Ruim 130.000 ton bieten zijn naar schatting vanwege de vorstschade verwerkt onder bijzondere voorwaarden.

Een klein deel van de door de vorst van half december aangetaste suikerbieten moet nog worden gerooid. Het advies van de agrarische dienst is om de bieten voldoende diep te koppen zodat geen beschadigde delen worden meegeleverd. In totaal staat nog 450 hectare suikerbieten in de grond, waarvan het merendeel op de Zeeuwse eilanden.

Cosun Beet Company gaat ervan uit dat 90 procent van de Nederlandse suikerbieten inmiddels zijn verwerkt. Het einde van de bietencampagne 2022-2023 is voorzien op donderdag 26 januari. Voor volgend teeltseizoen is de bietenzaadbestelling afgerond. Op basis van de bestelling is het de verwachting dat het areaal suikerbieten licht zal toenemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer